Grbin: Plenković mora otići, šaljemo prijedlog za raspuštanje Sabora

Grbin: Plenković mora otići, šaljemo prijedlog za raspuštanje Sabora

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je večeras u središnjem HTV-ovu Dnevniku u povodu afere Mreža da je HDZ zločinačka organizacija koju treba zabraniti te je najavio da će SDP sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora.

Premijer Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva Davora Filipovića isti dan nakon što je u javnost izašla afera u kojoj je glavni akter ministrov savjetnik Jurica Lovrinčević. Transkript u kojem Lovrinčević jednoj lokalnoj televiziji navodno nudi državni novac za zakup oglasnog prostora u ime većeg broja državnih tvrtki i institucija, s time da mu se povratno isplati pola tog iznosa, objavio je tjednik Nacional. Na telefonskoj sjednici Vlada je razriješila Lovrinčevića svih dužnosti na koje ga je imenovala.

– Zločinačka organizacija udara i dalje jer sve ovo što smo danas mogli čitati u Nacionalu, a onda o tome slušati i dalje u medijima je ustvari kopija afere Fimi media, komentirao je Grbin u Dnevniku referirajući se na veliku aferu iz vremena HDZ-ova premijera Ive Sanadera.

– Dakle, mi imamo HDZ-ove državne dužnosnike koji nekome uplaćuju novac, a onda traže da se dio toga vrati njima, dodao je šef SDP-a.

“Mora otići Plenković, glava hobotnice”

Rekao je da je riječ o samo još jednoj u nizu HDZ-ovih afera.

– Afera Mreža i afera Fimi media su potpuno iste. Nema nikakve razlike. Valjda su mislili da smo toliko glupi da nakon 15 godina zaboravimo što su nam već jednom napravili. I kao što su tada platili cijenu, platit će i sada, rekao je Grbin.

– I kada sve ovo gledam, mislim da je teza da bi zločinačku organizaciju trebalo zabraniti nešto što treba javno reći. I ja to sada javno govorim, dodao je.

Grbin je rekao da odlazak Filipovića i Lovrinčevića ne znači ništa.

– Ovdje mora otići Plenković, ovdje mora otići glava hobotnice. I upravo zato će SDP sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora, rekao je, dodajući kako očekuje od drugih oporbenih stranaka, ali i vladajućih koji imaju zrno morala, da podrže taj prijedlog i da se na izbore ide što prije.

SDP sam na izbore

Grbin je rekao da SDP na izbore ide sam, a na pitanje o točkastoj koaliciji s Možemo! odgovorio je da mogu razgovarati o njoj kada dođe konkretan prijedlog.

Upitan o premijerskim ambicijama Sandre Benčić iz Možemo! Grbin je rekao da je SDP u ovom trenutku najjača oporbena stranka, da će nakon sljedećih izbora biti i najjača te da je jasno da najjača stranka daje predsjednika Vlade.

– Mislim da oko toga nema nikakve dvojbe, dodao je.

Što se tiče moguće suradnje s Mostom, rekao je da se nakon izbora razgovara s drugima koji su prešli prag te da se na stol stavljaju program, pri čemu je kao tri stupa SDP-ove politike naveo borbu za standard građana, borbu protiv korupcije i borbu za ljudska prava.

Tko su onda potencijalni partneri?

– Prije svega, to su stranke ljevice, to je Možemo!, a o drugima – ‘ajde prijeđite izborni prag, onda možemo pričati, poručio je Grbin.

Upitan o mogućnosti suradnje sa Socijaldemokratima, Grbin je rekao da je ta stranka ruku suradnje posljednjih godinu dana pružala Plenkoviću.

– Ta ruka nije neka koju bih prerado prihvatio, rekao je Grbin.

– Nek’ prijeđu prag, onda ćemo razgovarati, dodao je.

Na pitanje koliko mandata priželjkuju, Grbin je odgovorio:

– O tome neću spekulirati. Pobjeda.

“Riješiti problem sa smećem u Zagrebu”

Što se tiče situacije u Zagrebu, gdje su SDP i Možemo! koalicijski partneri, Grbin je poručio da se problem sa smećem mora napokon riješiti.

– Ja ne bježim da je Milan Bandić za ovo odgovoran, ali to više ne smije biti izlika, rekao je, dodajući da od Možemo! očekuje konkretne prijedloge, piše HRT.