Prvi rabljeni tramvaj stigao u Zagreb: Ima 27 godina, nema klimu

Prvi rabljeni tramvaj stigao u Zagreb: Ima 27 godina, nema klimu

Puno se prašine podiglo oko ove nabave pa je tako i prema ugovoru tramvaj trebao biti isporučen već u listopadu, no zbog birokratskih procedura oko organizacije izvanrednog prijevoza Nijemci su probili rok

Prvog dana prosinca, iza prozorčića adventskog kalendara Zagrepčane je dočekao “poklon” u vidu prvog od 11 rabljenih njemačkih tramvaja. Prvi primjerak u ZET-ovu je garažu, potvrđeno nam je, stigao rano jutros i to, kako smo prvi pisali, u ZET-plavoj boji. Sada mu predstoje radovi dotjerivanja za zagrebačke prometnice. Potrebno je da tramvaj prođe homologaciju i tehnički pregled te mu slijede i radovi ugradnje validatora za karte te sustava za upravljanje prometom odnosno Atron uređaja kako bi se na displeju mogle ispisivati linije i kako bismo znali kamo vozi i za koliko stiže.

Za taj će posao, ranija je procjena biti potrebno nekoliko tjedana, odnosno otprilike do mjesec dana jer je potrebno i da servisno, tehničko i prometno osoblje odnosno vozači prođu obuku za upravljanje tim modelom tramvaja. Riječ je od AD Tranzovom modelu GT6 proizvedenom 1996. godine u Njemačkoj. Tramvaj je sve do sada vozio u sustavu javnog prijevoza bavarskog grada Augsburga.

Star je 27 godina, iako se oko toga vodila polemika pa je čak i gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdio da je tramvaj star 15-20 godina. No, iako je stariji, koliko je poznato tramvaji tog modela prije 10 godina su modernizirani u Leipzigu te su tehnički ispravni i sigurni, uvjeravaju u ZET-u, ali potvrđeno nam je to i iz augsburškog javnog gradskog prijevoznika.

Potvrđeno nam je isto tako da nisu opremljeni klima uređajem i rashladnim sustavom, no ZET to opciju razmatra, a kasnije su obrazložili i kako će tijekom najvećih ljetnih vrućina na snazi kao i do sada biti ljetni reducirani vozni red kada je grad prazan pa se prednost zbog manjeg broja potrebnih vozila daje onima s klimom., doznaje večernji