Znate li što je razvlačilica i što se pomoću nje provjerava svake godine na tehničkom pregledu?

Znate li što je razvlačilica i što se pomoću nje provjerava svake godine na tehničkom pregledu?

S obzirom na to da su teretna vozila među najtežim sudionicima u prometu na cestama, njihova je tehnička ispravnost izuzetno važna.

Kroz tehničke preglede vozila prati se ispravnost svih vozila na godišnjoj razini iz čega proizlaze razni statistički podaci. Iako na našim cestama ima najviše osobnih automobila, teretna vozila čine veliki udio vozila koji svaki dan sudjeluju u prometu. Upravo zbog njihovih dimenzija i opće društvenog interesa, bitno je da su sva teretna vozila ispravna., piše večernji list

Iz tog razloga vozila preko 7,5 tona moraju osim redovnih tehnički pregleda obavljati i dodatne preglede.
Sam tehnički pregled obavlja se po istom principu kao i kod osobnih automobila uz neke manje razlike s obzirom na konstrukcijske značajke ovih vozila. Nakon što se identifikacijom utvrdi da podaci vozila odgovaraju onima u prometnoj dozvoli obavlja se vizualni pregled vanjštine vozila. Ovdje prednjače svjetla koja moraju biti ispravna i bez oštećenja kako bi vozač mogao sigurno prometovati u uvjetima smanjene vidljivosti.  Slijedi pregled svih staklenih površina koja moraju osigurati da vozač ima detaljan pogledan iz kabine vozila, a stakla moraju biti cjelovita i bez oštećenja.