Zašto imamo migrene? Stručnjaci misle da konačno imaju odgovor

Zašto imamo migrene? Stručnjaci misle da konačno imaju odgovor

Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali točan izvor tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je vjerovati stručnjacima.

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetsku rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, boli u vratu i pokretačkih točaka mišića lica. Posebno su se usredotočili na trapezoidne mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše New York Post.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzijskog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su sudionici, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, također pokazali veću razinu stresa na vratu, što je sugeriralo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i stres – može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

“Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja”, rekao je dr. Nico Sollmann u izjavi, dodatno pojašnjavajući mogućnosti za rješavanje ovog problema.

“Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.”

Sollmann je primijetio da neinvazivne opcije liječenja, koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata – poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova.

Dvije od tri odrasle osobe u SAD-u pate od tenzijskih glavobolja, a više od 37 milijuna Amerikanaca pati od migrene, prema American Migrene Foundation.

HZJZ nema točne podatke za Republiku Hrvatsku, ali procjenjuje se da veći broj osoba s migrenom ne traži pomoć liječnika. Stoga, osim što je migrena nedovoljno dijagnosticirana, ona je i nedovoljno učinkovito liječena. Nažalost, većina se pacijenata “samoliječi”, a rijetki potraže pomoć liječnika. Prema podacima nekih istraživanja, liječnika nikada nije posjetila gotovo polovica ispitanika s glavoboljom i čak 36,3 posto ispitanika s migrenom.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod liječnika obiteljske medicine i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno liječenje. Osobama koje boluju od migrene preporučuje se da osiguraju dovoljno sna, smanje stress i tjeskobu, pravilno se hrane te izbjegavaju ostale situacije koje mogu potaknuti pojavu migrene.

Unatoč bolnoj statistici, univerzalni tretman za glavobolje koje mnogima uzrokuju brojne probleme još nije pronađen., prenosi N1