Hripavac se munjevito širi, najviše u Zagrebu i Splitu, goleme gužve na testiranju

Hripavac se munjevito širi, najviše u Zagrebu i Splitu, goleme gužve na testiranju

Veliki broj ljudi želi se testirati na hripavac koji se ove jeseni proširio zemljom. Zasad je najviše zaraženih u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. A trenutačno je više od 1100 oboljelih u zemlji.

Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik rekao je kako je kod njih mirna situacija.

– Do današnjeg dana 15-ak osoba je potražilo pomoć. Uglavnom se radi o djeci u dobi do 10 godina. Od toga dvoje dojenčadi je do sada bilo hospitalizirano. Jedno je otpušteno iz bolnice, a drugo je još uvijek u bolnici, rekao je, naglasivši kako je većina djece koja su bila hospitalizirana ili nedovoljno cijepljeni ili uopće nisu cijepljeni., javlja HRT

– Takva djeca mogu imati težu kliničku sliku, koja može završiti za neke i fatalno, rekao je ravnatelj Bekić, te apelirao na roditelje da “ne izbjegavaju cijepljenje jer je to najveće otkriće u povijesti medicine i suvremenog čovjeka”.

Mnogi su mislili da je ta bolest iskorijenjena, ali čini se da ipak nije.

Epidemiolozi kao jedan od razloga navode upravo pad procijepljenosti. Naime, mnogi roditelji u posljednje vrijeme odlučuju ne cijepiti djecu, javila je novinarka Iva Vukadin

Na klinici za infektivne bolesti hospitalizirano je dvoje djece.

– Prvenstveno je bolest opasna za djecu mlađu od 3 mjeseca, za djecu koja su necijepljena to je ono krucijalno, gdje kliničke slike mogu biti doista teške, rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

– U principu starijima samo ako su izuzetno imunokompromitirani bolest bi mogla imati neku težu kliničku sliku, načelno ne bi trebala imati teške kliničke slike u odrasloj dobi, dodao je.

U pedijatrijskoj ambulanti u Splitu najviše je oboljele djece u dobi od 7 do 12 godina uglavnom lakše kliničke slike.

– Simptomi su varijabili, počnu kao obična prehlada i to je obično problem što dijete šeta ne znajući da ima te simptome prvih 8 do 10 dana šireći bolest na taj način. Kasnije počne taj tipični paroksizmalni kašalj koji zna trajati varijabilno od 2 do 6 tjedana, rekao je Dubravko Matić, specijalist pedijatrije.

Iako je cjepivo za hripavac obavezno – u najjužnijoj županiji ipak se ne cijepe kao u ostalima. A bolest se nastavlja širiti i zbog pada procijepljenosti.

A kako bi hripavcu stali na kraj i zaštitili najmlađe preporuke liječnika je da se trudnice docijepe u 2. i 3. tromjesečju. Kao i da svi bolesni ostanu kod kuće i jave se svom liječniku.

Ravnatelji škola: Stanje je pod kontrolom

Prema podacima Zavoda dr. Andrija Štampar dosad su u Zagrebu od početka epidemije sveukupno prijavljena 523 učenika osnovnih i srednjih škola. Zasad je unatoč rastu broja zaraženih, prema tvrdnjama ravnatelja desetak zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koje je HINA kontaktirala, stanje pod kontrolom. Tako je u jednoj srednjoj školi, koja ima gotovo tisuću učenika, od hripavca prije tri tjedna oboljelo osam učenika u istom razrednom odjelu.

– Prvo smo imali jednog učenika za kojeg smo od roditelja saznali da ima hripavac. I oni su se odmah javili u Nastavni zavod za javno zdravstvo. Nas je kontaktirao jedan liječnik da upozorimo učenike koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini, ispričala je HINA-i ravnateljica te škole. Sazvana je i sjednica razrednog vijeća tog razreda, u online okruženju podijeljene su informacije vezane uz situaciju u tom jednom razrednom odjelu te su upoznati svi nastavnici.

Nakon toga je u istom razrednom odjelu od hripavca oboljelo još sedam učenika. “Učenici su ostali kod kuće, isto tako su podijelili svoje kontakte i sad je situacija sanirana. Više nakon toga nemamo saznanja o toj bolesti”, ispričala je.

U otprilike istom razdoblju, prije tri tjedna, u gimnaziji koja ima malo više od tisuću učenika razboljelo se oko deset učenika, a ravnateljica te škole ističe da možda negdje ima da su dva iz istog razreda. “Oni su zbrinuti i upoznata je epidemiološka služba. Poduzete su mjere koje su nam propisali liječnici – da se pojačano čisti, da profesori masku stave, da se djeca ne druže izvan škole i ne okupljaju na nekakvim proslavama. Mi smo to sve proslijedili roditeljima”, naglasila je.

U još dvije škole sa sličnim brojem učenika također nije bilo masovnih razmjera, u jednoj je oboljelo 15 učenika, pri čemu troje u jednom prvom razredu, dok se u drugoj školi zarazilo pet učenika, pri čemu troje u istom razredu.

– Dogovor je da liječnici obavještavaju liječnika školske medicine naše škole, koji obavještavaju nas i mi obavještavamo roditelje. Dobili smo i dopise od Grada, od Ministarstva kako obavijesti dostavljamo roditeljima, što tražimo, da ne šalju djecu koja kašlju u škole i da ih testiraju. Tako da za sada ne vidim veliku frku, ispričao je jedan od ravnatelja.

U jednoj srednjoj školi s malo manje od 300 učenika početkom mjeseca razbolio se jedan učenik. U osnovnim školama koje je HINA kontaktirala, stanje s hripavcem izgleda bolje nego u srednjim školama. U jednoj osnovnoj školi s više od 800 učenika nisu službeno imali potvrdu o slučajevima. U drugoj školi, koja ima više od 450 učenika, bilježe jedan slučaj, dok su u trećoj s više od 200 učenika zabilježena tri slučaja hripavca – dva u višim razredima predmetne nastave i jedan u nižem.

Inače, hripavac je visoko zarazna bakterijska infekcija dišnih putova. Simptomi se razvijaju postupno, u početku tu bolest mnogi zamijene s prehladom. Upravo zato dolazi do bržeg i većeg širenja s obzirom na to da se osoba ne izolira na vrijeme.

Jedan od specifičnih i prepoznatljivih simptoma upravo su napadaji kašlja i zato se naziva i magarećom bolešću. Što se tiče rizičnih skupina, najteže simptome razvijaju novorođenčad i dojenčad te necijepljena djeca. Za njih ova bolest može biti pogubna. Epidemiolozi preporučaju cijepljenje svim trudnicama u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće.