Slovenija je čvrsta, ne želi ni vidjeti srbijanskog kandidata za veleposlanika u svojoj zemlji: Sad je persona non grata

Slovenija je čvrsta, ne želi ni vidjeti srbijanskog kandidata za veleposlanika u svojoj zemlji: Sad je persona non grata

Srbija je službenim putem 8. kolovoza ove godine od Slovenije zatražila suglasnost za Zorana Đorđevića kojeg želi imenovati za veleposlanika u Sloveniji. Prema informacijama Dela, Đorđević još nije dobio i neće dobiti suglasnost Slovenije da postane veleposlanik Srbije u Sloveniji.

Službenih informacija o dodjeli agremana za Đorđeviča nije moguće dobiti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova “ne komentira postupke izdavanja suglasnosti šefovima diplomatskih misija u Sloveniji”.

Načelno u slovenskoj diplomaciji dodjela agremana slijedi šest do osam tjedana od podnošenja zahtjeva, ako naravno nema rezervi oko njegova izdavanja.

Utvrđuju to nadležne institucije, od Ministarstva vanjskih poslova, policije, pravosuđa do slovenske obavještajno-sigurnosne službe. Prema informacijama Dela, jedna od njih izrazila je formalnu rezervu prema Đorđeviću.

Prema članku 4. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država primateljica, odnosno Slovenija, nije dužna zemlji pošiljateljici obrazlagati razloge odbijanja suglasnosti.

U ustaljenoj diplomatskoj praksi odbijanjem kandidata smatra se ako država ne izda agreman u roku od devedeset dana od zahtjeva.

Nakon tri mjeseca zemlja domaćin kandidata za veleposlanika smatra nepoželjnom osobom, piše Delo.