DORH priprema novi manevar u slučaju Agrokor. Mogu li ikako spasiti vještačenje?

DORH priprema novi manevar u slučaju Agrokor. Mogu li ikako spasiti vještačenje?

Državno odvjetništvo povlači novi potez u aferi Agrokor. Do njega dolazi nedugo nakon fijaska s financijskim vještačenjem. Naime, Visoki kazneni sud RH srušio je nalaz vještaka u predmetu protiv Ivice Todorića i suoptuženih proglasivši ga nezakonitim dokazom. Državno odvjetništvo se sada zbog svega toga odlučilo obratiti Vrhovnom sudu RH. 

Pripremaju, kako proizlazi iz dokumenta u sudskom spisu, tzv. zahtjev za zaštitu zakonitosti. O tom zahtjevu odlučuje Vrhovni sud RH, a nije isključeno da će zbog toga nastavak raspleta afere Agrokor još malo pričekati., piše N1

Što znači ovaj zahtjev?

Inače, podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti državnom odvjetništvu dopušta Zakon o kaznenom postupku. Cilj tog zahtjeva je dokazati eventualne nezakonitosti u procesu. Naime, ako se utvrdi da je sud u odluci koju je donio povrijedio zakon, postoji mogućnost da dođe do obrata. Ipak, kako su nam objasnili pravni stručnjaci, taj bi se obrat mogao dogoditi samo ako je povreda zakona bila na štetu okrivljene osobe.

Drugim riječima, kada bi se utvrdilo da je povrijeđen zakon na štetu Ivice Todorića i suoptuženih to bi imalo posljedice na cijeli slučaj.

Ovako, kada je proglašavanjem vještačenja nezakonitim dokazom procesna situacija već otišla u njihovu korist, državno odvjetništvo može samo doći do deklaratorne odluke o povredi zakona.

Je li vještačenje nezakonito?

Sasvim konkretno, državno odvjetništvo u svom zahtjevu za zaštitu zakonitosti može tražiti od Vrhovnog suda da provjeri jesu li Županijski sud u Zagrebu i Visoki kazneni sud RH donijeli zakonitu odluku kada su proglašavali vještačenje nezakonitim.

Ovdje valja podsjetiti daje Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu već ustvrdilo da je sud prekršio Zakon o kaznenom postupku. Uvjeravali su kako sudovi arbitrarno i neosnovano tumače da je revizorska kuća KPMG radila za Agrokor pa stoga njezini zaposlenici nisu smjeli pomagati vještaku Ismetu Kamalu u izradi nalaza o poslovanju koncerna.

To je, naime, bio ključni detalj za rušenje vještačenja – činjenicom da je KPMG radio za Agrokor dovedena je u pitanje nepristranost vještaka i njegovih zaključaka te je vještačenje zato proglašeno nezakonitim. U žalbi je državno odvjetništvo ukazivalo da je Zakon o kaznenom postupku povrijeđen.

Tko je kriv za pad vještačenja?

Nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio zaključak Županijskog suda u Zagrebu o nezakonitosti vještačenja glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek najavila je da će provjeriti što se točno u ovom slučaju događalo. Održala je najprije sastanak sa svima koji su u slučaju Agrokor donosili odluke te zatražila njihova očitovanja, kao i prijedloge za daljnje postupanje.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu očito je predložilo podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH. Glavna državna odvjetnica taj zahtjev tek mora usvojiti, no za sada je već napravljen prvi korak jer je zatražen spis sa suda. Iako svi detalji još nisu obznanjeni pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali potvrđuju kako bi u slučaju da zahtjev za zaštitom zakonitosti bude prihvaćen, državno odvjetništvo moglo odustati od potrage za krivcem zbog ovog fijaska. Imali bi dokaz da sudovi nisu radili po zakonu, no nikakvih drugih posljedica ne bi bilo.

Ovdje valja podsjetiti da je vještačenje koštalo više od milijun eura, a Ministarstvo financija već je najavilo da će državnom odvjetništvu osigurati nova sredstva ukoliko bude potrebno za novo vještačenje.