Nakon Zagreba saznala je najljepšu novost: Priznali su da je spasila zemlju od kraha, to je dobra vijest i za nas!

Nakon Zagreba saznala je najljepšu novost: Priznali su da je spasila zemlju od kraha, to je dobra vijest i za nas!

Nepovoljni trendovi u Italiji prelili na mnoge europske ekonomije, a posebno na hrvatsku kojoj je glavni trgovinski partner

Talijanska premijerka Giorgia Meloni sjećat će se Zagreba po dobrom. Nakon što je otišla iz našeg glavnog grada, agencija Moody‘s je objavila da ne spušta kreditni rejting Italije, ostat će i dalje na investicijskoj razini Baa3, korak iznad smeća. Agencija je istodobno poboljšala izglede na stabilne s negativnih, u neočekivanoj podršci vlade Giorgie Meloni, piše Reuters. Valja podsjetiti da je Moody‘s 11. studenoga potvrdio kreditni rejting Hrvatske Baa2 i poboljšao izglede iz stabilnih u pozitivne, istaknuvši smanjenje javnog duga, gospodarski rast znatno iznad prosjeka eurozone i efikasnije institucije.

Riječ je o važnoj vijesti za cijelo europodručje jer je Italija, zbog visokog javnog duga, slaba točka naše unije zajedničke valute. Pad kreditnog rejtinga ispod investicijske razine imao bi negativan utjecaj na ukupnu talijansku ekonomiju jer bi se država još skuplje zaduživala u situaciji kad joj kamate već predstavljaju teret, na što je pogubno utjecala Europska središnja banka podizanjem kamata radi smanjenja inflacije, prenosi Jutarnji.

Prijetnja Hrvatskoj
Italija je treća ekonomija po snazi europodručja i cijele EU pa bi se nepovoljni trendovi prelili na mnoge europske ekonomije, a posebno na hrvatsku kojoj je Italija glavni trgovinski partner. “Odluka o promjeni izgleda s negativnog na stabilni odražava stabilizaciju izgleda ekonomske snage zemlje, zdravlje njezina bankovnog sektora i dinamiku državnog duga”, piše u tumačenju Moody‘sa.

Rejting agencije izgubile su dio vjerodostojnosti prije globalne financijske krize 2008. godine jer se pokazalo da njihove procjene i nisu uvijek bile precizne, Grčka je bila negativan primjer. SAD je bio nezadovoljan kad mu je smanjen rejting s najviše razine. Moody‘s je bio oprezan kad je riječ o Italiji dobro poentirajući na vrijednosti talijanske ekonomije. “Potvrdu ocjene Baa3 podupiru znatne ekonomske snage Italije, uključujući njen snažan proizvodni sektor, visoko bogatstvo kućanstava i nisku zaduženost privatnog sektora”, piše agencija. Odluci da se izgledi podignu na stabilne pomogla je provedba talijanskog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NRRP), riječ je fondu EU koji je dogovoren 2020. godine kako bi omogućio izbjegavanje privrednog pada nakon pandemije. Italija bi mogla dobiti nešto više od 200 milijardi eura, najviše od svih članica u apsolutnom iznosu.

Gospođa Meloni je, smatra rejting agencija, obavila dobar posao u Italiji jer su “rizici za opskrbu energijom smanjeni, djelomično zahvaljujući snažnoj političkoj akciji vlade”. Priopćenje nakon sastanka talijanske premijerke i hrvatskog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića navodi da su “Hrvatska i Italija svojevrsna energetska čvorišta”. Italija je nakon ruske agresije na Ukrajinu energetsku politiku usmjerila prema Sjevernoj Africi i Srednjoj Aziji, Azerbajdžanu (ondje je prije koji dan u posjetu bio hrvatski premijer). Još jedna dobra vijest za Hrvatsku, jer su dvije talijanske banke vlasnice velikih hrvatskih, Zabe i PBZ-a, “poboljšanja u bankovnom sektoru, za koja Moody‘s očekuje da će biti održiva, također podržavaju ciklički gospodarski rast. Zauzvrat, održivi pozitivan rast BDP-a u sljedećih nekoliko godina smanjuje rizik od znatnog i brzog pogoršanja fiskalne snage”.

Agencija Bloomberg u analizi navodi da se premijerki isplati gambit koji je odigrala u rujnu – najavila povećanje deficita kako bi sredstva iskoristila za pomoć poslovnom sektoru i kućanstvima te pokretanje infrastrukturnih projekata – radi ispunjenja obećanja glasačima uz labaviji fiskalni stav. Dovelo je to do povećanja razlike u prinosu na obveznice u odnosu na njemačke, koje su mjerilo stabilnosti, na 210 baznih bodova, ali i tu se stanje popravilo pa je u petak bilo 177 baznih bodova.

Za budućnost zemlje
Giancarlo Giorgetti, ministar ekonomije, pozdravio je “s velikim zadovoljstvom” odluku Moody‘sa. “Potvrda je to da, iako usred mnogih poteškoća, dobro radimo za budućnost Italije”, dodajući kako se nada da će “razboritu, odgovornu i ozbiljnu proračunsku politiku vlade” sada potvrditi parlament u svom ispitivanju prijedloga proračuna za 2024. godinu.

Premijerka Meloni je tako dobila potvrdu dobrog rada što će joj omogućiti veći manevarski prostor djelovanja, što je osobito važno kad se zna da radi u koaliciji s radikalno desnom Ligom koja nije stabilan partner. Nakon što su S&P i Moody‘s podržali rad vlade, Liga mora slijediti ekonomsku politiku premijerke, prenosi Jutarnji.

Rim je i dalje u osjetljivoj situaciji, ekonomija je u trećem kvartalu zadržala glavu iznad vode, ali jedva nakon što je u drugom tromjesečju pala 0,4%. Europska komisija predviđa da će na kraju godine rast biti 0,7%, još uvijek bolje od Njemačke kojoj prijeti recesija. Usporedivo s drugim zemljama europodručja, Italija ima i relativno visoku nezaposlenost 7,6%.