Pet načina za uklanjanje ogrebotina s keramičkih pločica

Pet načina za uklanjanje ogrebotina s keramičkih pločica

Pločice se sastoje od gline i izdržljivih minerala, obično prekrivenih glazurom za dodavanje boje i uzorka. Ovakav sastav ih čini otpornima na vlagu i relativno lakima za održavanje. Ipak, koliko god izgledale robusne, keramičke pločice nisu imune na ogrebotine.

Površina je, pogotovo ako nije glazirana, osjetljivija. Tijekom vremena, istrošenost može ostaviti ružne tragove koji kvare netaknutu površinu. Srećom, postoji više načina za rješavanje ogrebotina na vašim keramičkim pločicama, od brusnog papira do krema za popravak ogrebotina.

Svaka metoda ima prednosti i nedostatke, pa ćete vjerojatno morati malo eksperimentirati kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašoj situaciji.

1) Soda bikarbona: Kućni heroj za manje ogrebotine

Soda bikarbona prvenstveno se sastoji od natrijevog bikarbonata, spoja koji djeluje kao blagi abraziv, a ima sposobnost izblijeđivanja ogrebotina na keramičkim pločicama. Kada napravite pastu od sode bikarbone i vode i utrljate je na izgrebanu površinu, te čestice pomažu u izravnavanju manjih nesavršenosti, piše House Digest.

Da biste ju pravilno koristili, prvo napravite pastu miješanjem sode bikarbone s malo vode u posudi. Konzistencija bi trebala biti dovoljno gusta da se lijepi, ali i dalje lako razmazati. Pokupite pastu vlažnom, neabrazivnom blazinicom ili četkom s mekim vlaknima i nježnim, kružnim pokretima nježno je rasporedite po izgrebanom području. Činite tako oko tri minute. Nakon nanošenja dobro isperite pločicu i osušite područje. Ponavljajte postupak dok ne postignete željene rezultate.

Upozorenje: soda bikarbona je blago abrazivna. Iako je općenito siguran za keramičke pločice, može izazvati više ogrebotina ako ribate prejako ili predugo. Uvijek prvo testirajte malo, neupadljivo područje.

2) Oksalna kiselina: Za tvrdokorne ogrebotine

Oksalna kiselina je snažna organska kiselina koja se obično koristi u specijaliziranim proizvodima za čišćenje. To je blag, ali učinkovit način za uklanjanje ogrebotina koje ne popuštaju.

Počnite tako što ćete provjeriti jesu li vaše keramičke pločice čiste. Koristite željeno sredstvo za čišćenje pločica za ovaj korak i provjerite je li pločica suha prije nastavka. Sada zgrabite spužvu, nanesite oksalnu kiselinu na pločicu i nježno je utrljajte preko izgrebanog područja. Trik je u tome da pritisnete dovoljno da oksalna kiselina prodre kroz ogrebotinu, ali ne toliko da riskirate oštećenje pločice. Kružni pokreti najbolje funkcioniraju za ravnomjerno nanošenje.

Kada završite, obrišite područje i provjerite ogrebotinu da vidite koliko je posvijetlila ili je u potpunosti nestala. Dajte još jednu rundu tretmana oksalnom kiselinom ako niste zadovoljni. Ipak, budite svjesni. Posljednje što želite je nenamjerno ukloniti lak ili završni sloj s pločica. Uvijek pročitajte preporuke proizvođača i prvo nanesite kiselinu na diskretno područje za testiranje.

3) Sredstva za poliranje mesinga

Sredstvo za poliranje mesinga, koje se obično koristi za sjaj metalnih površina, može biti vaše pravo rješenje za površinske ogrebotine na keramičkim pločicama. Ova višenamjenska tvar kombinira fine abrazive poput persulfata i hranjiva ulja poput masne kiseline talovog ulja. Abrazivi čine početnu težinu, izravnavaju ogrebotinu, dok je ulja ispunjavaju, ostavljajući glatku površinu bez mrlja.

Da biste uklonili ogrebotinu, uzmite krpu i natopite je sredstvom za poliranje mesinga. Sada trljajte izgrebano područje umjerenim pritiskom. Ključno je biti čvrst, ali nježan. Nakon što ste nanijeli lak, dodajte drugi, izdašan sloj. Isperite ga i ogrebotina bi trebala nestati.

Oprezno: korištenje sredstva za poliranje mesinga na keramičkim pločicama nosi male rizike. Ako su vaše pločice bijele, mogu ostaviti ostatke ili promijeniti boju. Budući da je sredstvo za poliranje mesinga dizajnirano za metale, uvijek je najbolje prvo testirati na maloj površini.

4) Lak za nokte: Brzo rješenje za lagane ogrebotine

Napravljen od polimera na bazi otapala, lak za nokte djeluje kao kompetentno popunjavanje onih manjih nedostataka na vašim pločicama.

Prije svega, očistite problematično područje s malo sapuna i vode. Provjerite je li suho prije nego nastavite. Sada odaberite svoj lak za nokte. Pokušajte pronaći boju koja je vrlo slična pločici. Nježno nanesite sloj laka za nokte preko mrlje. Ostavite da se osuši, a zatim procijenite. Nemojte se ustručavati nanijeti još jedan sloj ako je pukotina ili ogrebotina još uvijek vidljiva. Nastavite s ovim postupkom dok ne budete zadovoljni izgledom.

5) Pasta za zube

Pasta za zube sadrži mješavinu abraziva, humektanata i deterdženata. Abrazivi — često kalcijev karbonat ili silikati — ovdje su heroji, nježno nagrizajući nazubljene rubove ogrebotine.

Sve ovisi o tehnici i vrsti paste za zube koju koristite. Odlučite se za pastu za zube bez gela i istisnite otprilike polovicu količine koju inače koristite na četkici za zube. Za trik nije potrebno puno. Nanesite pastu za zube izravno na ogrebotinu i upotrijebite vlažnu krpu da je nježno utrljate. Kao što je spomenuto, abrazivi u pasti za zube obavljaju posao, pa im dajte dovoljno vremena da zaglade površinu. Mali, kružni pokreti ovdje su učinkoviti, osiguravajući ravnomjerno pokrivanje i sprječavajući daljnje oštećenje., prenosi N1