Jeste li čuli za “najveću krađu automobila ikada”? Voze ih i danas, a dug je astronomski i raste…

Jeste li čuli za “najveću krađu automobila ikada”? Voze ih i danas, a dug je astronomski i raste…

Zemlje često imaju komplicirane međusobne odnose, a često su oni osobito komplicirani ako je s druge strane – Sjeverna Koreja. Jednu pritužbu na režim u ovoj zemlji imaju i u Švedskoj, i to sasvim neočekivanu. Radi se o dugu koji nije plaćen gotovo 50 godina i koji i dalje nastavlja rasti.

Sjeverna Koreja je još 1974. godine od švedskih kompanija naručila 1.000 modela Volva 144 i druge mehaničke opreme u vrijednosti od 73 milijuna dolara. Međutim, Sjeverna Koreja nikada nije platila narudžbu, a budući da je ostala neplaćena posljednjih 5 desetljeća, ukupan dug se povećao na oko 330 milijuna dolara.

Prema Newsweeku, Sjeverna Koreja je počela uvoziti opremu iz zapadnih industrijaliziranih zemalja kako bi proširila svoj pristup stranom kapitalu i tehnologiji. Zemlja je obećala da će isplatiti svoje kreditore, bilo budućom proizvodnjom ili rudarskim proizvodima, ali je ubrzo postalo jasno da režim nema namjeru platiti svoje dugove.

Na internetu se često vrte priče o neplaćenom dugu Sjeverne Koreje za automobile Volvo, uz slike tih automobila, što izaziva zanimanje ljudi za ovu čudnu transakciju.

Švedska ambasada podgrijala je ovu priču objavivši zanimljiv tvit još 2016. godine. “Još uvijek je jak. Jedan od automobila Volvo iz 1974. još uvijek nije plaćen od strane DNRK. Vozi kao taksi u Čongđinu.”

Sjeverna Koreja još uvijek koristi ove automobile, najčešće u posebne svrhe. Prema izvještaju NPR-a, američki novinar Urban Lehner vozio se u jurećoj limuzini Volvo 144 tijekom svog dvotjednog putovanja u Sjevernu Koreju 1989. On se prisjeća da su se gostujući novinari obično vozili tim automobilima i da su putevi bili toliko prazni da su vozači imali cijeli put samo za sebe., prenosi N1