Bolest koja pogađa sve veći broj muškaraca, obratite pozornost na vrijeme

Bolest koja pogađa sve veći broj muškaraca, obratite pozornost na vrijeme

Potpuno neopravdano, uz intimno zdravlje, i održavanje istog, vežu se brojne predrasude. Naime, iz godine u godinu, statistike su sve potresnije.

Najčešći novodijagnosticirani rak muškaraca u Hrvatskoj je rak prostate, od kojeg godišnje oboli oko 2.800 osoba. U većini slučajeva radi se o muškarcima starijima od 60 godina. Nažalost, sve je učestaliji i rak testisa, posebice u mlađoj populaciji. Prema aktualnim podatcima, karcinom testisa pogađa svakog tristotog muškarca vrlo mlade životne dobi, odnosno one od 15 do 35 godina starosti. Općenito govoreći, od raka testisa u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 muškaraca, piše Journal.hr.

Obratite pozornost na vrijeme

Ako se otkrije u ranoj fazi, ovaj galopirajući karcinom je izlječiv neinvazivnim metodama koje ne utječu na reproduktivno zdravlje. Kod ranog pronalaska, tumori testisa izlječivi su u 95% slučajeva, a rizik od smrti kod njih je izuzetno mali.

Kako bi se rak testisa otkrio što ranije, muškarcima se preporučuje upoznavanje s ranim simptomima, učenje tehnike samopregleda testisa i razgovor s liječnikom u slučaju pojave simptoma poput pojave kvržice, bolne ejakulacije ili boli u predjelu trupa, donjeg dijela trbuha ili u preponama.

Važna stavka prevencije zasigurno je samopregled. Dovoljno ga je obaviti jednom mjesečno, a najbolje ga je napraviti upravo tijekom ili po završetku kupanja ili tuširanja. Tada su mošnje najopuštenije pa se promjene mogu najbolje uočiti.