VATIKAN OBJAVIO: Transseksualci se mogu krstiti te biti krsni i vjenčani kumovi

VATIKAN OBJAVIO: Transseksualci se mogu krstiti te biti krsni i vjenčani kumovi

Image by Joanna Gawlica-Giędłek from Pixabay

Navedeno je kako bi lokalni svećenik trebao biti ‘pastoralno razborit’ u svojoj odluci

Vatikan je izvijestio kako transrodne osobe mogu biti kumovi na krštenjima, vjerskim vjenčanjima, ali i same mogu primiti sakrament krštenja, javlja Reuters.

Odjel, poznat kao Dikasterij nauka vjere, bio je neodređen u odgovoru na pitanje može li istospolni par imati crkveno krštenje za usvojeno dijete ili ono dobiveno preko surogat majke.

Biskup Jose Negri iz Santo Amara u Brazilu poslao je doktrinarnom uredu šest pitanja u srpnju u vezi s LGBT osobama i njihovim sudjelovanjem u sakramentima krštenja i ženidbe.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri stranice s pitanjima i odgovorima potpisao je voditelj Odjela, argentinski kardinal Víctor Manuel Fernández, a odobrio ih je papa Franjo 31. listopada. Objavljene su na web stranici Odjela u srijedu.

Papa Franjo pokušao je Crkvu učiniti gostoljubivijom prema LGBT zajednici bez mijenjanja crkvenih učenja, uključujući i ono koje kaže da istospolna privlačnost nije grešna, ali istospolni odnosi jesu.

U odgovoru na pitanje mogu li se transrodne osobe krstiti, doktrinarni ured je rekao da mogu uz određene uvjete i sve dok ‘ne postoji opasnost od izazivanja javnog skandala ili dezorijentiranosti među vjernicima’.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rečeno je da transrodne osobe mogu biti kumovi na krštenju prema odluci lokalnog svećenika, kao i svjedoci na crkvenom vjenčanju, ali bi lokalni svećenik trebao biti ‘pastoralno razborit’ u svojoj odluci.

‘Ovo je važan korak naprijed u Crkvi gledajući na transrodne osobe ne samo kao na ljude (u Crkvi za koju neki kažu da zapravo ne postoje), već i kao katolike’, rekao je otac James Martin, istaknuti isusovački svećenik i pobornik LGBT prava u Crkvi, piše Reuters.

U dokumentu se navodi da osoba u istospolnoj vezi također može biti svjedok na katoličkom vjenčanju, priopćio je ured, pozivajući se na važeće crkveno kanonsko zakonodavstvo koje ne sadrži nikakvu zabranu protiv toga. Odgovor je bio manje jasan u pogledu osoba u istospolnim vezama i njihove uloge u krštenju.Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilski biskup tražio je smjernice o tome može li istospolni par koji je posvojio dijete ili ga je dobio od surogat majke to dijete krstiti na katoličkom obredu.

U odgovoru stoji da za krštenje djeteta istospolnog para mora postojati ‘utemeljena nada da će biti odgajano u katoličkoj vjeri’.

Jednako iznijansiran odgovor bio je i na pitanje može li osoba u istospolnoj zajednici biti kum na crkvenom krštenju. Rečeno je da osoba mora ‘voditi život koji je u skladu s vjerom’.