Ostojić demantirao Beroša: ‘Kod tri pacijenta postoji veza između konzumiranja pića i ozljeda’

Ostojić demantirao Beroša: ‘Kod tri pacijenta postoji veza između konzumiranja pića i ozljeda’

Raste broj slučajeva trovanja bezalkoholnim gaziranim pićima u Hrvatskoj. Tijekom srijede i četvrtka ukupno je u KBC Zagreb zaprimljeno sedmero pacijenata. Kako su oni trenutačno i ima li novih slučajeva otkrio je predstojnik Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb i bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić.

“Nije nitko zadržan, svi su otišli kući. Tijekom popodneva nije bilo novih”, rekao je Ostojić za Novu TV

Dodao je kako su dobre i vijesti iz HZJZ-a, preliminarni rezultati su dobri. Liječnik kaže kako većina pacijenata ima blage ozljede jednjaka i ždrijela te kod tri pacijenta “postoji uzročno-posljedična veza između konzumiranja pića i ozljeda” te dodaje kako su u tim slučajevima napravili fotodokumentaciju.

Tri stvari koje izazivaju takve ozljede

“Od usta do anusa ima 10 metara, dakle dvokatnica. Od tih 10 metara 9,5 ima pet slojeva, a ovih prvih pola metra je jednjak. On nema zaštitni peti sloj i to je problem. Ta kiselina ili lužina kad dođe u jednjak, odmah se širi jer on nema zaštitu. Srećom, nije bilo teških slučajeva, osim prije par mjeseci u Rijeci. Njemu se jednjak suzio, on ne može jesti. Radi se bužiranje, taj jednjak mora se širiti, pacijent je živ, ali imat će težak život”, rekao je.

Tri stvari najčešće mogu izazvati takve ozljede, kaže liječnik. To su: “kiselina, lužina, odnosno dezinficijens, koji je kombinacija svih mogućih sastojaka”.

Za najgori mogući scenarij dovoljno je popiti nekoliko decilitara, zato Ostojić upozorava: “Ne progutati, ispljunuti. Nikakva samopomoć, ne voda, nikakva soda bikarbona, ne mlijeko. Hitna pomoć, infuzija i javite se liječniku”. 

S druge strane, Ostojićeve izjave u potpunosti demantiraju ministra zdravstva Vilija Beroša koji je u četvrtak na press konferenciji kazao kako je, hrvatski zdravstveni sustav dobro odreagirao, a da do sada imamo samo jedan ozbiljni slučaj trovanja.