Psihijatar objašnjava što su to psihogene reakcije na gazirano: ‘Poistovjećuju se s drugima…’

Psihijatar objašnjava što su to psihogene reakcije na gazirano: ‘Poistovjećuju se s drugima…’

Fokusirani su na crno-bijelo mišljenje i pritom pojačano naglašavaju problem koji suštinski nemaju, pojašnjava Darko Marčinko i upozorava ljude da se ne vežu samo uz jednu informaciju već da gledaju širu sliku

U strahu koji je nastao zbog slučajeva trovanja gaziranim pićima moguće je da neki ljudi, nakon što popiju gazirano piće, osjete tegobe koje su na psihičkoj bazi i nisu realne, a to je upravo ona psihogena reakcija koju je spominjao i ministar Beroš. Da su psihogene reakcije moguće povrdio nam je i prof.dr. Darko Marčinko, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb pojasnivši da se to u psihijatriji zove adhezivna, odnosno, površinska identifikacija.

– To je stanje kad se ljudi poistovjećuju s drugim osobama i događajima te autosugestivno umišljaju da imaju istu reakciju kao ti drugi ljudi, iako je u stvarnosti zapravo nemaju. Fokusirani su na crno-bijelo mišljenje i pritom pojačano naglašavaju problem koji suštinski nemaju. Dakle, vežu se uz fenomen s kojim zapravo nemaju nikakve veze – pojašnjava prof.dr. Marčinko.

Sad je ključno, dodaje psihijatar, spriječiti panične reakcije, a da bi se to postiglo potrebno je gledati širu sliku koja je slojevita i uključuje samo istinite informacije, a njih, pak, može dati samo detaljna analiza i relevantne institucije.

Prof.dr. Marčinko upozorava ljude da se ne vežu samo uz jednu informaciju već da gledaju širu sliku te da ujedno vode računa o izvorima informacija. Društvene mreže, naime, u ovakvim situacijama mogu biti izvor opasnih i neprovjerenih vijesti koje dodatno otežavaju cijelu priču te osjetljive ljude mogu dovesti u negativna emocionalna stanja poput straha i anksioznosti., pišu 24sata