Brojne su blagodati: Razlozi zašto je luk odličan za vas!

Brojne su blagodati: Razlozi zašto je luk odličan za vas!

Luk je niskokalorična, začinska biljka prepoznatljive sumporaste arome koja potječe iz Azije i Bliskog Istoka. Koristi se za jelo, ali i u ljekovite svrhe već oko 5000 godina. To ne čudi ako je poznato da će luk poboljšati okus baš svakog jela bez obzira na to preferirate li svježe komadiće u salati i sendviču, pirjane u juhama, varivima i gulašima ili pečene s mesom, piše BBC Good Food.

U svježem obliku luk je iznimno ljut, no ako ga podvrgnete dugotrajnoj termičkoj obradi na laganoj temperaturi, postat će sladak i karameliziran. Luk možete i kiseliti i kao takav dodati različitim jelima.

Zašto treba jesti luk? U najviše zdravstvenih dobrobiti luka uživat ćete ako ga jedete u sirovom obliku. On, naime, sadrži brojne hranjive tvari, od vitamina A, C i E do kalcija, kalija i magnezija, koje imaju blagonaklono djelovanje na ljudski organizam, piše Večernji list.

1. Luk sadrži kvercetin, koji snižava visoki krvni tlak, sprječava stvaranje plaka na stijenkama arterija, ali i formiranje krvnih ugrušaka te tako smanjuje mogućnost od bolesti srca i krvožilnog sustava.

2. Bogat je antioksidansima, koji osnažuju imunitet tijela.

3. Djeluje protuupalno.

4. Dobar je izvor kalcija – minerala koji je neophodan za zdravlje kostiju.

5. Konzumacija sirovog luka povećava razinu testosterona kod muškaraca i pomaže kod problema erektilne disfunkcije, otkrila je studija objavljena u časopisu Biomolecules.

6. Iako ga mnogi izbjegavaju jesti zbog neugodnog zadaha, istraživanja su pokazala da on doprinosi zdravlju zubi.

7. Odličan je diuretik te potiče rad bubrega.