Recept: Tiramisu je desert uz koji nećete pogriješiti, a evo i kako se radi

Recept: Tiramisu je desert uz koji nećete pogriješiti, a evo i kako se radi

Kada se spoje bogati okus kave, domaća mascarpone krema i rum, rađa se apsolutni slojeviti desert iz snova. Tiramisu je prepun okusa, a istovremeno lagan i nezaboravnog okusa

Tiramisu je jedan od onih deserta koje nije teško pripremiti, priprema se bez pećnice i natopljen okusima stvara pravu čaroliju na stolu.

Sastojci:

4 velika žumanjka
200 g plus 2 žlice šećera
500 g mascarpone sira, sobne temperature
2 dcl čvrsto tučenog vrhnje
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
prstohvat soli
2 i 1/2 dcl jake kuhane kava, sobne temperature
1 žlica ruma
40 piškota
1 žlica nezaslađenog kakao praha

Priprema:

Stavite srednju posudu do pola napunjenu vodom na srednju vatru i pustite da lagano kuha. U velikoj zdjeli otpornoj na toplinu, pjenasto izmiješajte žumanjke i 1/2 šalice šećera i stavite na kuhanje.

Kuhajte, često miješajući, dok ne udvostruči volumen i postane baršunasto glatko, 3 do 5 minuta. Maknite s vatre i umiješajte mascarpone dok smjesa ne postane glatka, piše Delish.

U velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser tucite vrhnje, vaniliju, sol i preostale 2 žlice šećera na srednjoj brzini dok se ne stvore čvrsti vrhovi, 3 do 4 minute, a zatim umiješajte mascarpone smjesu dok se sve ne sjedini.

U velikoj staklenoj mjernoj posudi ili drugoj visokoj čaši pomiješajte kavu i rum. Umočite piškote u mješavinu kave. U posudu za pečenje rasporedite 20 umočenih piškota.

Prelijte otprilike polovicu kreme i zagladite vrh te ponovite postupak s preostalim piškotama. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata ili najviše preko noći. Vrh tiramisua pospite kakaom u prahu i poslužite, prenosi 24sata.