Čak 400 samaca vjernika iz Hrvatske i dijaspore u Karlovcu tražili partnere za katolički brak

Čak 400 samaca vjernika iz Hrvatske i dijaspore u Karlovcu tražili partnere za katolički brak

oto: Facebook/Nacionalno svetište svetog Josipa, Župa Blažene Djevice Marije Snježne

Pod geslom “Evo, činim sve novo” u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu održan je II. nacionalni susret osoba otvorenih za katolički brak. Okupilo se 400 samaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore – povratnici su stigli iz Austrije, Čilea Francuske, Kanade i Njemačke. Na cjelodnevnom druženju, uz duhovni program praćen molitvom i pjesmom, predali su svoje molitve i čežnje snažnom zagovoru sv. Josipa, piše svetijosip.com.

Rektor svetišta mons. Antun Sente potaknuo ih je kroz molitvu krunice i propovijed da otvore svoja srca milosti i podijelio brojna svjedočanstva iz života vjernika koji su u svojim životu osjetili Josipov potpis.

Doživio ga je i par Anita i Josip koji su se nakon dugog traganja upoznali na katSusu, internetskoj platformi koja povezuje samce katolike. Anita se sv. Josipu predano molila. Na rubu odustajanja upoznala je svog Josipa, koji je kao udovac i otac četvero djece imao puno povjerenje da će mu vjera osigurati najbolje za njega i djecu.

Dirljivo svjedočanstvo bilo je i ono bračnog para Ivane i Danijela Katanović, voditelji poznatih seminara “Ljubav i poštovanje”. Iz vlastitog iskustva govorili su o prepoznavanju i upoznavanju, oslobađanju od strahova i očekivanja. Poseban naglasak stavili su na teret koji nosimo iz odnosa sa svojim roditeljima.

Psihološku pozadinu onoga što su sudionici čuli u svjedočanstvima objasnila je psihoterapeutkinja Darija Salopek Žiha. Njena su predavanja pomogla rasvijetliti načine kako se učinkovito othrvati malodušju, negativnim mislima i osloboditi iskustava prošlosti.

Sudionici su imali priliku u manjim grupama podijeliti dojmove susreta i bolje se upoznati, a susret je završio euharistijskim klanjanjem koje je vodio vlč. Ivan Begović, župnik u Retkovcima, a koje je, kao i cijeli susret, glasovima i instrumentima uveličao slavljenički tim Eho projekta., prenose 24sata

Organizatori susreta, Tomislav Belavić, predsjednik Katoličke udruge Prilika za Susret i Vlatka Kalinić, osnivačica katsus.org objasnili su kako je susret nastao kao odgovor na nezaustavljiv rast broja samaca u srednjim godinama i epidemiju usamljenosti koja je zahvatila suvremeni svijet. Susretima poput ovog žele promicati katolički brak kao životni poziv te samcima pružiti kvalitetnu pripremu za brak i prije no što upoznaju svog budućeg supružnika ili supružnicu.

Nadaju se da će susret biti poticaj laicima, stručnjacima i duhovnicima da se uključe u rad sa samcima, a već su najavili datum sljedećeg Nacionalnog susreta dogodine – 09.11.2024. u Nacionalnom svetištu sv. Josipa.