Počela evakuacija: Strani državljani napuštaju Gazu

Počela evakuacija: Strani državljani napuštaju Gazu

Katar je posredovao u postizanju sporazuma između Egipta, Izraela i Hamasa, u suradnji s SAD-om, da se dopusti strancima i teško ozlijeđenima da iziđu iz opkoljene Gaze. Otvoren je granični prijelaz Rafah između Egipta i Gaze, iako se ne zna koliko će dugo i ostati otvoren za evakuaciju.

Rat na Bliskom istoku – današnji pregled:

Prva vozila hitne pomoći s ranjenicima iz pojasa Gaze, prešla su u Egipat preko graničnog prijelaza Rafah, ali ne zna se do kad će biti otvoren. U prvoj bi fazi trebalo bi biti prevezno 88 ranjenika, dok bi 500-tinjak stranaca i Palestinaca s dvojnim državljanstvom napokon moglo napustiti opkoljenu enklavu.

Granični prijelaz s Egiptom jedini je izlaz koji nije pod kontrolom Izraela i jedina slamka spasa za dostavu humanitarne pomoći stanovnicima. Trenutačno u pojas Gaze ulazi 14 kamiona humanitarne pomoći na dan, što je samo kap u moru potreba. Prije sukoba, ulazilo ih je 400. No i dalje nije dopuštena dostava goriva. Ulazak pomoći iz Egipta usporava sustav provjera koji je dogovoren s Izraelom, a i samom logističkom bazom na graničnom prijelazu Rafah postalo je teže upravljati jer se u nju sklonilo 8000 izbjeglica. Unutar same Gaze, distribucija hrane i medicinskih potrepština posustala je zbog nedostatka goriva, pljačke trgovina, ulica zatrpanih ruševinama i prenapučenosti. Ranjenici se smještaju u napuštene škole jer u bolnicama nema mjesta, a od ukupno 35, radi samo 13 bolnica.

U međuvremenu, stižu vijesti o novoj eksploziji na području Jabalie na sjeveru Gaze, gdje je Izrael jučer pogodio izbjeglički kamp i pokrenuo kopnenu operaciju. Ubijeno je 50 civila, a s obzirom na to da je pritom ubijen i jedan od vodećih Hamasovih zapovjednika, odgovornih za teroristički upad u Izrael, Ibrahim Biari, za Izraelce je to, kažu, bila nužna i legitimna vojna meta.

S obzirom na to da je i jug Gaze stalna meta izraelskih zračnih napada, humanitarne organizacije neprestano upozoravaju da u izoliranoj enklavi nema sigurnog mjesta. Dok izraelske snage pokušavaju izvesti operaciju širih razmjera, zauzeti više zemlje i uništiti Hamasovu vojnu infrastrukturu, broj žrtava raste iz sata u sat., piše HRT