Sučeljavanje na temu Vukovara

Sučeljavanje na temu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara sve je bliže, a kraj političkim previranjima zbog poruka gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, sve je dalje. O tome kako ovaj važan praznik dočekati dostojanstveno, stajališta su u Otvorenom sučelili: Stipo Mlinarić, Ante Deur, Fred Matić i Dario Hrebak.

Mlinarić: Prodaja medijskih spinova
Stipo Mlinarić komentirao je izjave gradonačelnika Ivana Penave, piše vijesti.hrt.hr.

– Gradonačelnik je rekao da moli one koji će doći u Vukovar mjeriti kukuruz dizanjem desne ruke da zaobiđu taj dan. Onda je rekao drugu rečenicu: Molim da u Vukovar ne dolaze oni kojima smeta odluka HOS-a.

Rekao je da kada je Kolona sjećanja započela, vodili su je pripadnici 204. brigade koja je branila Vukovar.

– Kada je prošla pandemija, Kolonu sjećanja su predvodila djeca koja su preživjela rat, kazao je.

Dodao je kako se “prodaju medijski spinovi zadnjih četiri do pet dana”.

– Kako nitko od novinara nije pitao gradonačelnika Penavu i mene o toj djeci, zapitao se.

Ustvrdio je da ove godine, odluku o posvećivanju kolone Jeanu Micheleu Nicolieru, donio Odbor za obilježavanje Kolone sjećanja, a ne gradonačelnik Penava.

Otkrio je kako će iduće godine policija iz Varaždina, Međimurja i Slavonskog Broda voditi kolonu.

– Svake godine će biti netko drugi. Ne vidimo u čemu je problem ako je kolona posvećena Jeanu Micheleu Nicolieru.

Deur: Ne smijemo politizirati i dovoditi u pitanje žrtvu
Na pitanje radi li se o politizaciji Vukovara, Ante Deur je odgovorio potvrdno.

– Da, nažalost, u pravu ste. Vukovar je hodočašće hrvatskog naroda. Želim pozvati sve Hrvatice i Hrvate te sve ljude dobre volje da dođu u Vukovar odati počast najvećoj žrtvi hrvatskog naroda nakon Križnog puta, rekao je.

– Žao mi je što je gradonačelnik izašao nespretno i neumjereno, kazao je.

Ustvrdio je kako “ne smijemo politizirati” te da se “Domovinski pokret postavio jednostrano i uzeo žrtvu u svoje ruke”.

– To nije dobro. Ne smijemo politizirati i dovoditi u pitanje žrtvu. Ni jedna stranka i ni jedan pojedinac to ne smiju napraviti, ustvrdio je.

Rekao je da se 18.11. ne smije poslati poruka koja će otići u krivo.

– Ja svom kolegi Mlinariću i gradonačelniku Penavi nudim pomoć da to zajedno napravimo u najboljem redu te da ne dopustimo da žrtvu pretvorimo u predizbornu kampanju, rekao je.

– Želim poslati poruku mojim suborcima i prijateljima iz HOS-a i dati im podršku. Kao i svim brigadima, prvoj, trećoj, policiji i mojim prijateljima iz Lučkog. Na nama je odgovornost da ne stavljamo politiku jer je imamo kroz cijelu godinu, zaključio je Deur.

Matić: Pretužno da govorimo na ovu temu
Fred Matić je istaknuo kako je tužno da se govori na ovu temu umjesto da se posveti žrtvama, poginulima i nestalima.

– Pretužno je što smo mi večeras ovdje i govorimo na ovu temu. Za dva tjedna bliži se obljetnica i da sada razgovaramo o tome što se događalo prije 32 godine, da razgovaramo o žrtvama, poginulima i nestalima. Mi ovdje razgovaramo o vrlo jeftinim stvarima i što se ovdje događa, suborci se međusobno prepucavaju, rekao je.

– Moja ideja je bila da 18.11., Srbi zajedno u Koloni s Hrvatima, prođu cijeli Križni put i onda se izdvoje i polože vijenac.

Ustvrdio je kako je prema zakonu, Vlada RH odgovorna za organizaciju događaja.

– Prema Zakonu o državnim praznicima i blagdanima, to je Vlada RH. Da se ne radi o ovako ozbiljnoj situaciji kao što je ova, ja bih ne znam koliko platio da mogu biti na sastanku između ministra Medveda i gradonačelnika Penave.

– Za mene osobno, Vukovar nije pao 1991., nego 2013., takva iskustva imaju ovdje nazočni. Gospodin Deur kaže da treba poštivati institucije, 2013. godine se nisu poštivale institucije. Tada su bile vukovarska i nevukovarska Hrvatska, sada bi 18.11. mogli imati dvije Hrvatske, kako to kaže premijer Plenković pa da vidimo koja je to prva, a koja druga.

– Da nije tako ozbiljna situacija, da nije presveta situacija, naslađivao bih se s ovim što se sada događa između DP-a i HDZ-a, ali nažalost, to je sve na štetu Vukovara, svih žrtava i svega onoga što Vukovar predstavlja.

Hrebak: Penava nema kapacitet za nacionalnog političara
– Mislim da ovo što je napravio gospodin Penava, nije dobar politički potez. Mislim da time pokazuje kapacitet koji nema, da bi bio nacionalni političar. Mislim da nema odgovornost kao gradonačelnik Vukovara, kazao je.

Ustvrdio je kako u njegovom gradu žive desetine nacionalnih manjina te da dijeljenje istih na dobrodošle i nedobrodošle ne bi bila dobra poruka.

– Ja sam gradonačelnik grada koji ima 21, 22 nacionalne manjine koje žive u Bjelovaru. Zamislite kakav bi to gradonačelnik ja bio kada bih ih dijelio na to tko je dobrodošao, tko je dobrodošao da tu živi ili to mi je više ili manje drag. Mislim da time ne šaljemo dobru poruku, poručio je.

– Vukovar je mjesto posebnog pijeteta, pobjede, žrtve i jedino mjesto u Hrvatskoj koje se u niti jednom trenutku ne smije ni u kojem trenutku staviti u kontekst politike.

Drago mu je kako je kazao, da je Mlinarić pozvao ljude da “ne dolaze mjeriti visinu kukuruza u Vukovaru” te dodao kako se Hrvatska 1991. godine borila i izborila protiv jednoumlja.

– Drago mi je da je Stipe Mlinarić rekao da ne treba mjeriti visinu kukuruza u Vukovaru, ali nije dobro da su dobrodošli samo oni koji misle kao i on, rekao je.

– Mi smo se 1991. godine borili protiv jednoumlja. Mi smo se izborili da maknemo jednoumlje u prošlost. Nešto što nije u javnosti iskazano, a mislim da je to jedan ne baš suviše pametan politički potez, gospodin Penava je rekao jednu rečenicu koja je suvišna: I veleposlanicima isto tako poručujem. To je preneodgovorno za jednog nacionalnog političara, zaključio je.

HOS na čelu kolone?
Gosti su komentirali namjeru Ivana Penave da HOS predvodi Kolonu sjećanja.

– Ne vidim razloga zašto HOS ne bi bio na čelu kolone, ali to se ne radi tako. To se ne radi da neki gradonačelnik kaže: Oni će biti na čelu kolone. Ako se doista želi i postoji iskrena namjera da na čelu kolone budu pripadnici HOS-a, to se treba dogovoriti s državnim protokolom, rekao je Hrebak.

Osvrnuo se i na plakat programa Dana sjećanja.

– Ne moram ja govoriti o plakatu, o plakatu je sve rekla struka. Oni su rekli da je to nakaradno, ustvrdio je.

Uzvratio mu je Mlinarić koji je rekao kako je struka plakat komentirala ideološki.

– Struka je komentirala ideološki. Struka uopće nije komentirala kako je plakat napravljen. Vi vidite slovo U koje je dio Vukovara. Onda izbacite i iz Pule slovo U, rekao je Mlinarić

– Znamo mi na koje slovo U se misli, odgovorio je Hrebak.

Dodao je kako slovo U, čini veliku štetu Hrvatskoj u međunarodnim krugovima.

– Mi se ne moramo složiti oko svega, slovo U u 21. stoljeću čini veliku štetu Hrvatskoj u međunarodnoj zajednici, poručio je Hrebak.

Fred Matić se složio kako je struka rekla sve o plakatu te ustvrdio da nema razloga da HOS predvodi kolonu, piše vijesti.hrt.hr.

– Potpnuo je sve jasno, struka je o tome sve rekla. Možemo se praviti grbavi, međutim, sve je potpuno jasno, rekao je.

– Ništa nije pripadnik gardijske brigade bolji ili lošiji od pripadnika pričuvne brigade. 58 pripadnika HOS-a koji su bili u Vukovaru, ničime se ne ističu, niti su bili puno hrabriji ili puno više u strahu. Nema razloga da oni budu predvodnici kolone. Da mene Marko Skejo predvodi u Vukovaru, i da viče “za dom”, a da ja moram viknuti “spremni”, e taj film neće nitko gledati, zaključio je.