Radić: Priča o politizaciji HOS-a počela 5. kolovoza, kada su htjeli doći u Knin, a policija im je zabranila

Radić: Priča o politizaciji HOS-a počela 5. kolovoza, kada su htjeli doći u Knin, a policija im je zabranila

Vukovarski gradonačelnik izazvao je lavinu reakcija najavom da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a te da svi oni koji imaju nešto protiv njih, ali i oni koji misle „mjeriti kukuruz” ne trebaju dolaziti na obilježavanje stradanja Vukovara.

– Mi pričamo o dvije diskutabilne stvari, a prva je da Vukovar u svom imenu ima slovo u, koje je iste veličine kao i sva druga slova, a druga je stvar u koju se ne može vjerovati u prostoru, da je HOS branio Vukovar. To su činjenice same po sebi, rekao je Mario Radić iz Domovinskog pokreta u emisiji „U mreži Prvog”.

Dodaje da je priča o politizaciji HOS-a počela 5. kolovoza, kada su Marko Skejo i njegovi iz 9. bojne koji su sudjelovali u akciji Sinj-Knin, htjeli doći na Dan branitelja u Knin te im je policija zabranila da prisustvuju.

– Tog je trenutka ova vlast prešla svaku mjeru. Ne može biti podjela među braniteljima, naglasio je.

– Ove smo godine odlučili da će oni biti prvi u koloni, dodao je Radić i rekao kako je to odgovor na provokaciju od 5. kolovoza i politizaciju Domovinskog rata.

Radić je poručio da onaj tko ima problem s tim, ima problem s karakterom Domovinskog rata.

Mažar: Stavimo u prvi plan žrtvu Vukovara

Nikola Mažar iz HDZ-a rekao je kako su na samom početku organizacije Dana sjećanja članovi Odbora, ali i članovi braniteljskih udruga, iskazali nezadovoljstvo plakatom.

– Imali smo politizaciju od strane gradonačelnika i Domovinskog pokreta, rekao je.

– Što se tiče HOS-a, moramo biti jasni. Od kada se obilježava Dan sjećanja na žrtvu grada Vukovara, HOS, kao i sve druge braniteljske postrojbe, obilježavaju svake godine isti i nikada se ništa negativno u tom smjeru nije dogodilo, naglasio je.

Dodaje kako je u mandatu ove vlade u Zakonu o hrvatskim braniteljima rečeno tko su hrvatski branitelji te da osim Zbora narodne garde, vojske, policije i ministarstava vezanih za obranu vrlo jasno stoji i HOS.

– Moja je poruka da svi stavimo u prvi plan žrtvu grada Vukovara, svetost toga datuma i obilježimo ga kako treba, istaknuo je Mažar.

Gaća: Dijele se hrvatski branitelji

Biljana Gaća iz SDP-a ističe kako joj je žao što se o toj temi mora razgovarati u ove dane.

– Mislila sam da kada su 2013. godine dvije kolone sjećanja bile u Vukovaru, da je to vrijeme iza nas. Drago mi je što je većina stranaka, bez obzira na svjetonazor, osim Domovinskog pokreta, osudila ovakav pristup, kazala je.

Dodala je kako je gradonačelnik u subotu otkrivao spomen ploču Siniši Glavaševiću i ostalim novinarima koji su dali život za domovinu, a na tu manifestaciju nije pozvao niti je o tome obavijestio Bojana Glavaševića i Majdu Glavašević, članove obitelji.

Pita se jesmo li došli do toga da dijelimo i obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja?

– Ovim činom dijelimo i hrvatske branitelje. Zašto je gradonačelnik imao potrebu istaknuti jednu od postrojbi, meni nije jasno, osim ako se radi o politikantstvu, istaknula je.

CIJELO GOSTOVANJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE