VIDEO Rusi s konvojem tenkova krenuli u napad. Čini se da nisu dobri prošli

VIDEO Rusi s konvojem tenkova krenuli u napad. Čini se da nisu dobri prošli

UKRAJINSKA vojska je gađala konvoj ruskih vojnih vozila koji se probijao kroz ratom razorenu zemlju, pokazuju nove snimke, dok rat u potpunosti prelazi u sve teže zimske uvjete. Snimka koju je podijelilo ukrajinsko ministarstvo obrane i koja se pripisuje ukrajinskoj 31. mehaniziranoj brigadi, pokazuje nešto što izgleda kao niz vozila koja se kreću ukrajinskim selima.

Videozapis je najvjerojatnije snimljen ukrajinskom bespilotnom letjelicama. Vide se brojni udari na tenkove prije nego što vozila napuštaju zadanu formaciju. Više vojnika bježi od tenkova i pokušava što prije pobjeći s mjesta događaja. Identična snimka objavljena je jučer na društvenim mrežama ukrajinskih kopnenih snaga. 

Ukrajinska vojska je priopćila kako su ruski tenkovi pokušavali probiti ukrajinsku obranu oko grada Krasnohorivke u Donjeckoj oblasti, sjeverno od grada Marinke oko kojeg se vode žestoki sukobi. Vojni bloger povezan s Kremljom ustvrdio je da su ruske trupe napale ukrajinske položaje u blizini Marinke i Krasnohorivke, objavio je u subotu američki think tank Institut za proučavanje rata.

Najbolje tenkovske jedinice stradale na početku rata

Podsjetimo, kolona ruskih tenkova koja je neuspješno pokušala napredovati prema Kijevu u prvim danima rata brzo je postala jedna od najpoznatijih slika moskovske invazije na susjednu zemlju. Zapadni analitičari tvrde da je ruska tenkovska flota općenito loša u dosadašnjih 20 mjeseci rata, djelomično zbog temeljnih pogrešaka u vojnoj taktici Moskve.

Kremlj se suočava s organizacijskim i planskim propustima, pukotinama u lancu zapovijedanja, lošom obukom i nemotiviranim trupama, sugerirali su analitičari Newsweeku. Mnogi pripadnici najboljih tenkovskih posada stradali su tijekom prve faze rata. 

“Budući da su izgubili toliko tenkova u prvoj fazi, nisu ih stvarno mogli ponovno upotrijebiti, kao što bi to učinili u nekoj vrsti druge faze rata”, rekao je Ed Arnold, istraživač u londonskom institutu Royal Unitedu Services. Glavni stožer ukrajinske vojske jučer je objavio da je Rusija od početka invazije izgubila 5175 tenkova. , prenosi index.hr