Njemački ministar: “Velikodušne donacije poput magneta privlače migrante u Njemačku”

Njemački ministar: “Velikodušne donacije poput magneta privlače migrante u Njemačku”

Ministar financija Christian Lindner predlaže da vlada smanji socijalnu potporu za tražitelje azila. Prema njegovim riječima, velikodušne donacije poput magneta privlače migrante u Njemačku, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

“Ljudi koji nisu izbjeglice… koji ne bježe od građanskog rata ili prirodnih katastrofa dolaze iz ekonomskih razloga”, rekao je Lindner u nedjelju navečer u televizijskoj emisiji ARD, prenosi Fenix magazin.

“Oni zapravo nemaju pravo ostati i u Njemačkoj možda ne žele ni raditi, nego koristiti našu socijalnu državu. Moramo to zaustaviti”, dodao je.

U usporedbi s drugim zemljama, naveo je, njemačka socijalna potpora nudi vrlo velike beneficije koje djeluju poput magneta. U autorskom tekstu za nedjeljni Welt am Sonntag, zajedno s ministrom pravosuđa Marcom Buschmannom, Lindner je predložio smanjenje potpore za azil, u nekim slučajevima “gotovo na nulu”.

Tako oštar pristup ministri predlažu prema migrantima koji mogu tražiti pravo na zaštitu u prvoj zemlji Europske unije u koju uđu, prema Dublinskom sporazumu o azilu. Većina se igra s tim pravilom i traži korist u Njemačkoj.

U takvim slučajevima, ocijenili su, njemačke beneficije treba svesti samo na kartu za vraćanje tražitelja azila u zemlju u kojoj bi ga trebali tražiti.

Lindner je ponovio i prijedlog da tražitelji azila socijalnu pomoć dobivaju kroz kupone za potrepštine umjesto u novcu, ocijenivši da će to dodatno smanjiti interes migranata.

Kancelar Olaf Scholz sastat će se početkom sljedećeg tjedna s premijerima saveznih zemalja kako bi razgovarali o daljnjim koracima u borbi protiv ilegalne imigracije.