Pucnjava u SAD-u: Najmanje 22 ubijenih, više od 50 ranjenih. Traga se za napadačem

Pucnjava u SAD-u: Najmanje 22 ubijenih, više od 50 ranjenih. Traga se za napadačem

Najmanje 22 ljudi je ubijeno, a 50 do 60 ih je ranjeno u masovnoj pucnjavi koja se dogodila u srijedu u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine, objavio je CNN pozivajući se na više izvora iz policije.

Policija je identificirala napadača te za njim traje masovna policijska potjera.

Policijska uprava Lewistona objavila je da je riječ o Robertu Cardu (40), rekavši da ga treba “smatrati naoružanim i opasnim”.

Kako je objavljeno, u traganje za napadačem uključeno je stotine policajaca, prenosi N1.

“U Lewistonu je aktivan napadač. Molimo građane da ostanu u svojim kućama sa zaključanim vratima. Policija trenutačno istražuje na više lokacija”, objavila je policija države Maine prethodno na društvenoj platformi X.

07:28
Stotine policajaca traga za napadačem
U traganje za napadačem uključeno je stotine policajaca.

07:00
Vozilo povezano s masovnim ubojicom
Vozilo od interesa locirano je u gradu Lisabonu u saveznoj državi Maine, rekao je Mike Sauschuck, povjerenik Odjela za javnu sigurnost, tijekom brifinga za novinare. Lisabon je smješten oko 13 kilometara jugoistočno od grada Lewistona, gdje se dogodila pucnjava ranije.

06:52
Pucnjava u tri objekta
List Sun Journal, pozivajući se na glasnogovornika policije u Lewistonu, izvijestio je o pucnjavi u tri različita objekta, uključujući i kuglanu te kafić.

Pritom, ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara.

Središnji medicinski centar u Lewistonu je priopćio da je u tijeku reakcija na masovnu pucnjavu te da vrši koordinaciju s područnim bolnicama za preuzimanje pacijenata.

06:51
Najsmrtonosnija masovna pucnjava u SAD-u dogodila se 2017. godine

Ako 22 mrtvih bude konačna brojka, ovo bi bio najsmrtonosniji masakr u Sjedinjenim Državama od kolovoza 2019., kada je naoružani muškarac otvorio vatru na kupce u supermarketu u El Pasu u Teksasu, ubivši ih 23.

Inače, ishod od 22 ubijenih bio bi pojednak broju ubojstava koje se u Maineu dogode tijekom cijele godine. Naime, broj godišnjih ubojstava od 2012. varirao je između 16 i 29.

Najsmrtonosnija masovna pucnjava u SAD-u dogodila se 2017. godine u Las Vegasu, kada je 64-godišnji umirovljenik otvorio vatru na posjetitelje festivala country glazbe, ubivši ih 58, a ranivši oko 500.

06:50
Obaviješten Biden
O događaju su obaviješteni i predsjednik SAD-a Joe Biden te guvernerka Mainea Janet Mills.