Premijer u Saboru o stanju države i nacije

Premijer u Saboru o stanju države i nacije

Andrej Plenković, najdugovječniji hrvatski premijer, u Hrvatskom saboru podnijet će godišnje izvješće o radu Vlade, nekoliko dana nakon što je prošlo sedam godina otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast. Očekuje se burna atmosfera, najprije tijekom izlaganja zastupničkih stajališta na izvješće Vlade, nakon čega slijedi i rasprava. Cijelu raspravu izravno prenosimo na našem Četvrtom programu od 9.30.

Iz Sabora se javila novinarka HRT-a, Tatjana Munižaba:

– Bit će to definitivno još jedna burna rasprava, ali ne toliko burna koliko bi mogla biti. Za raspravu o godišnjem izvješću premijera o stanju nacije postoje posebna pravila, rekla je.

Dodala je kako će premijer moći izlagati 60 minute te istaknula da na godišnje izvješće nema replika.

– Predsjednik Vlade 60 minuta izlaže svoje izvješće. Na to izvješće nema replika, nema ni pojedinačnih rasprava, a mogu izlagati samo klubovi zastupnika kojih je trenutno 16, i to po 20 minuta, pojasnila je.

Osvrnula se i na potencijalni sadržaj rasprave.

– Kada je riječ o potencijalnom sadržaju rasprave, za stranački neobojenog pratitelja političke pozornice to bi mogla biti jedna zamorna, možda i dosadna rasprava. Satima će se cijeli dan slušati sve ono isto što smo bezbroj puta do sada čuli, tako će Andrej Plenković nabrajati uspjehe i postignuća Vlade koju vodi u ova teška, izazovna vremena, dok će se iz reakcija i rasprava oporbenih zastupnika vjerojatno isticati HDZ-ove afere, kazala je.

Stjecat će se dojam, kako kaže da “oporba s jedne strane, a predsjednik Vlade i HDZ te njegova stranka s druge strane, žive ne samo u različitim državama nego i na različitim planetima”.

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na jesenskom zasjedanju, Saboru predstaviti Vladino izvješće o stanju države i nacije, u kojem se osvrće na proteklo razdoblje, ali i najavljuje mjere i korake za slijedeće.

Iako se pojedinosti izvješća, u pravilu, doznaju tek na dan kada ga premijer podnosi, očekuje se da će se osvrnuti na svojih sedam premijerskih godina, na izazove s kojima se Vlada, ali i svijet nose od lanjskog izvješća te na inflaciju, rusku agresiju na Ukrajinu, sukob na Bliskom istoku i terorističke prijetnje u Europi.

Za proteklih sedam godina, Plenković je rekao da su bile zahtjevne s brojnim krizama s kojima su se njegove vlade nosile na najbolji mogući način, ostvarivši pritom brojne programske ciljeve.

Pelješki most, probijanje druge cijevi tunela Učka, otvorenje državne ceste koja spaja Zagrebačku obalu u Luci Rijeka s mrežom autocesta, koridor Vc tek su dio ostvarenih prometnih projekata.

Svemu tome treba dodati rast plaća i mirovina, porast broja zaposlenih i pad broja nezaposlenih, rast kreditnog rejtinga države, uspješne turističke sezone, besplatne udžbenike i obroke za učenike osnovnih škola, uvođenje eura, ulazak u Schengen. Paketima pomoći država je građanima i gospodarstvu pomogla da se lakše nose s energetskom krizom, pandemijom i inflacijom.