Britanska vlada: Migrante više nećemo smještati u skupe i luksuzne hotele, troškovi su previsoki

Britanska vlada: Migrante više nećemo smještati u skupe i luksuzne hotele, troškovi su previsoki

Britanska vlada sprema se sprovesti još jednu u nizu reformskih mjera u borbi protiv ilegalnih migranata koji prelaze kanal La Manche. Prema novom planu, neće više biti dopušteno smještati migrante u skupe i luksuzne hotele jer su troškovi postali previsoki.

Dnevni troškovi smještaja više od 50.000 migranata u 400 hotela trenutačno iznose oko osam milijuna funti. Neki od tih smještaja uključuju luksuzne hotele s 4 zvjezdice ili nekretnine u stilu seoskih kuća.

Novim programom vlada planira uštedjeti stotine milijuna funti godišnje. Kako bi to postigli, ministri planiraju preseliti migrante iz 50 skupljih hotela do siječnja, a očekuje se da će još 50 slijediti taj primjer do ožujka. Osim toga, od migranta će se tražiti i da dijele sobe u novom smještaju, piše Jutarnji list.

Ugovor koji je u rujnu izdao odjel ministrice unutarnjih poslova Suelle Braverman istaknuo je “obvezni zahtjev” za hotele u kojima će migranti boraviti. Daily Telegraph, koji je stigao do dokumenta, iščitao je u njemu da “ugovoreni prostori trebaju imati minimalno 3 zvjezdice”. Ministarstvo unutarnjih poslova tada je komentiralo da različiti ugovori propisuju druge standarde i nisu potrebni zahtjevi za zvjezdicama.

Također, Braverman je rekla kako je u potpunosti neprihvatljivo da previše mjesta i gradova diljem zemlje “smještaju 45.000 tražitelja azila koji su u hotelima”. “Nije u redu da britanski porezni obveznici izdvajaju troškove.”

Jedan od hotela u kojima su bili smješteni migranti je Stoke Rochford Hall, hotel s 4 zvjezdice u blizini grada Granthama u Lincolnshireu, okrugu uz Sjeverno more na istoku Engleske. Hotel se često reklamira kao luksuzna seoska vila, a smještaj migranata kritizirali su lokalni konzervativni zastupnici.

Drugi luksuzni hoteli koji se koriste za smještaj migranata uključuju Grosvenor Hotel u Stratford-upon-Avonu i Scalford Country House Hotel u Melton Mowbrayu, oba grada u središnjoj Engleskoj.

Bibby Stockholm, plutajuća platforma usidrena u Portlandu, nedavno je ponovno otvorena nakon što je u kolovozu uklonjeno 39 migranta u jeku zabrinutosti zbog širenja bakterije legionele. Vlada je u travnju objavila svoj kontroverzni plan prema kojem će nastojati popuniti kapacitete ovog plovila s 506 migranata.

Britanska vlada je trenutačno uvjerena da je postigla napredak u zaustavljanju prelazaka ilegalnih migranata čamcima preko kanala.

Broj ilegalnih prelazaka smanjen je za gotovo trećinu u usporedbi s istim razdobljem 2022. Od početka 2023. na kopno je dovezeno ukupno 26.116 migranata, dok je godinu ranije taj broj bio 37.575.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u petak da će godišnje ograničenje broja izbjeglica prihvaćenih u Ujedinjenoj Kraljevini biti uvedeno u siječnju 2025. Od lokalnih vlasti će se tražiti da navedu svoje “kapacitete” za smještaj pojedinaca koji stižu u zemlju sigurnim i legalnim rutama, piše Jutarnji list.