BPŽ: Održana završna konferencija projekta “Simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa…

BPŽ: Održana završna konferencija projekta “Simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa…

Završna konferencija projekta “Simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa radi jačanja kapaciteta za prilagodbu klimatskim promjenama (SIMED) održana je jučer u Velikoj vijećnici županijske uprave. U sklopu konferencije predstavljena je provedena

aktivnost – izrada projektno-tehničke dokumentacije te 3D nacrt planiranog izgleda centra. Konferenciji su nazočili privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije Branko Godić te ravnatelj CTR-a Damir Mirković.

Korisnik projekta je Brodsko- posavska županija, a partner u provedbi je županijski Zavod za hitnu medicinu, sredstva za izradu projektno- tehničke dokumentacije Županija je osigurala u okviru Operativnog programa konkurentnosti i kohezije. Lokacija centra planira se na čestici na prostoru između Dječjeg vrtića Pčelica i Doma zdravlja Slavonski Brod, a svi preduvjeti su stvoreni kako bi se krenulo u njegovu izgradnju.

Tvrtka Micro bila je nositelj javne nabave dok je tvrtka DM biro, sa svojim kooperantima,

sudjelovala je u izradi projektno-tehničke dokumentacije. Ukupna vrijednost projekta je 99.612,45

eura od kojih su 85 posto (84.670,55 eura) bespovratna sredstva, a ostatak je planiran u izvornom županijskom Proračunu.

Kako se moglo čuti na jučerašnjem sastanku realizacijom idejnog rješenja, odnosno projekta

gradnje zgrade SIMED centra započeta je nova faza u smislu razvoja zavoda za hitnu medicinu u

kojem je primarno zamišljen operativni smještaj hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza. Poseban naglasak stavljen je na edukacijske dvorane kojima je namijenjen gotovo cijeli jedan kat, a u prizemlju zgrade predviđene su garaže za vozila hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza, kao i hitna medicinska služba. Na prvom katu bit će uredski i dio prostora koji se odnosi na arhivu i slične prostorije, a u jednom dijelu zgrade predviđena je soba za krizno upravljanje za potrebe Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije. Koncept je takav da se jedna, odnosno više prostorija može pretvoriti u cjelinu i prostor koristiti sukladno potrebama. Na drugom katu predviđene su dvorane za edukaciju, odnosno veliki prostor s mogućnošću pretvaranja u tri dvorane s predvorjem, u kojem, će biti knjižnice i prostorije koje omogućavaju rad u smislu nadzora, predavanja i provedbe vježbi koje djelatnika Zavoda za hitnu medicinu.

Krizne situacije pokazale su da educirani djelatnici Zavoda i drugih službi, znanje koje im se kontinuirano pruža kroz svakodnevni rad najbolji doprinos tomu da se pacijente i sve kojima je potrebna pomoć zbrinu na najbolji mogući način. Centar za razvoj Brodsko-posavske županije u ulozi regionalnog koordinatora pružao je tehničku i stručnu pomoć u pripremi i provedbi strateškog projekta. Projektno-tehnička dokumentacija, izrađena u prvoj fazi projekta, ključna je za planiranje i daljnji razvoj projekta. Prva faza sadrži niz aktivnosti i dokumenata kako bi se projekt mogao razviti od idejnog koncepta do gradnje i vlada uvjerenje kako će za projekt biti pronađeni izvori financiranja s obzirom na novu financijsku omotnicu do 2027. godine. Razdoblje provedbe projekta “Simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa radi jačanja kapaciteta za prilagodbu klimatskim promjenama (SIMED)” je od 1. studenoga 2018. do 1. studenoga 2023. godine.