Zabrinutost u Njemačkoj: Broj migranata koji protuzakonito pristižu bit će veći nego za migracijske krize 2016.

Zabrinutost u Njemačkoj: Broj migranata koji protuzakonito pristižu bit će veći nego za migracijske krize 2016.

Očekuje se da će broj izbjeglica koje prelaze granicu s Njemačkom bez dopuštenja ove godine biti veći nego u bilo kojem trenutku od migracijske krize 2016., pokazuju službeni podaci objavljeni u subotu.

Prošlog mjeseca federalna policija zabilježila je 21.366 izbjeglica koje su u zemlju ušle neregularno – otprilike dvostruko više nego u srpnju, kada ih je bilo 10.714, piše dpa.

Najveća je to mjesečna brojka od veljače 2016., kada je popisano 25.650 osoba. Te godine, nakon vrhunca izbjegličke krize potaknute građanskim ratom u Siriji, gotovo 112.000 ljudi došlo je u zemlju bez dozvole.

Ova je godina na putu premašiti taj broj, s 92.119 slučajeva od siječnja do rujna.

Tema je postala sve kontroverznija posljednjih mjeseci dok njemačka vlada oblikuje svoju novu migracijsku politiku.

Najnoviji podaci objavljeni su dan nakon što su se čelnici triju stranaka u vladajućoj koaliciji sastali u Berlinu kako bi raspravljali o tom pitanju.

“Moramo konačno deportirati u velikim razmjerima one koji nemaju pravo ostati u Njemačkoj”, rekao je kancelar Olaf Scholz za magazin Der Spiegel prije sastanka.

Prema Scholzu, potreban je “cijeli paket mjera” za ograničavanje neregularnih migracija, uključujući bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije i strože kontrole na granicama Njemačke sa susjednim zemljama EU.

Međutim, Njemačka mora nastaviti prihvaćati izbjeglice koje imaju pravo na azil zbog političkog progona ili drugih legitimnih razloga, rekao je Scholz, a također mora privući više imigranata s traženim vještinama, piše dpa.