Scholz izgubio strpljenje: Moramo konačno deportirati u velikim razmjerima one koji nemaju pravo ostati u Njemačkoj

Scholz izgubio strpljenje: Moramo konačno deportirati u velikim razmjerima one koji nemaju pravo ostati u Njemačkoj

Njemačka mora poduzeti strože mjere protiv migranata čiji su zahtjevi za azil odbijeni u sklopu sveukupnih napora da se ograniči ilegalna migracija u zemlju, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu u petak.

Berlin (dpa) – “Moramo konačno deportirati u velikim razmjerima one koji nemaju pravo ostati u Njemačkoj”, rekao je Scholz za časopis Der Spiegel dok su se tri stranke u njegovoj vladajućoj koaliciji prepirale o toj temi u razgovorima u petak navečer.

Dodao je da oni koji ne mogu dokazati svoj zahtjev za azil i nemaju izgleda za ostanak moraju otići: “Moramo više i brže deportirati.”

Scholz je rekao da je potreban “cijeli paket mjera” za ograničavanje neregularne migracije, uključujući bolju zaštitu vanjskih granica Europske unije i strože kontrole na granicama Njemačke sa susjednim zemljama EU.

Njemačka mora nastaviti prihvaćati izbjeglice koje imaju pravo na azil zbog političkog progona ili drugih legitimnih razloga, rekao je Scholz, a također mora privući više imigranata s traženim vještinama.

“Ali oni koji ne pripadaju ni jednoj ni drugoj skupini ne mogu ostati kod nas”, rekao je Scholz.

Intervju je objavljen dok su se čelnici njemačke trostranačke koalicije sastali u Berlinu kako bi razmotrili migracijsku politiku u jeku rastućih napetosti u zemlji oko tog pitanja.

Scholz je ugostio čelnike stranke i parlamentarnih skupina svoje vlastite Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelene stranke i pro-poslovnih Slobodnih demokrata (FDP).

Prema koalicijskim izvorima, razgovarali su i o situaciji u Izraelu i na palestinskom teritoriju. Nakon večernjeg sastanka u Uredu kancelara nije bilo nikakvih priopćenja.

Glasnogovornici koalicije rekli su da su razgovarali o napadu Hamasa na Izrael i njegovim posljedicama, kao i o suradnji unutar koalicije. Rekli su da su razgovori bili “ozbiljni i konstruktivni”.

“Unutar vladine koalicije imali smo apsurdni stalni spor oko političkih odluka”, rekao je Scholz za Der Spiegel.

“Građani to često nisu razumjeli, ništa više od mene. I tome se sada mora stati na kraj.” U ovom trenutku, rekao je, izgleda kao da su “sada svi u vladajućim strankama to stvarno shvatili”.

Sva trojica su pobijedila na izborima ovog mjeseca u pokrajinama Bavarskoj i Hessenu, gdje su stranke koje propovijedaju oštriji stav prema imigraciji ostvarile značajne uspjehe.

To uključuje krajnje desnu Alternativu za Njemačku (AfD), koja je osigurala treće mjesto u Bavarskoj s gotovo 15% glasova. U Hessenu je AfD povećao svoj udio glasova za pet postotnih bodova na 18% i po prvi put postao druga najveća stranka u jednoj zapadnoj njemačkoj državi.

U međuvremenu, vlada je nedavno predstavila paket reformi čiji je cilj ograničavanje ilegalne imigracije i olakšavanje deportacija.

Scholz je pozvao konzervativnu oporbu i 16 država da surađuju s njegovom vladom u politici migracija.

Ovo je “pitanje u kojem država mora pokazati da također ima stvari pod kontrolom”, rekao je na ekonomskoj konferenciji u Berlinu ranije u listopadu.

Države su zajednički predale sveobuhvatan dokument o migraciji, za koji se nadaju da će pomoći u postizanju široko prihvatljivog rješenja na konferenciji premijera saveznih država 6. studenog.

Potrebu za djelovanjem u politici migracija i azila već mjesecima ističu države i općine koje se bore da prihvate sve veći broj ljudi koji žele ostati u Njemačkoj.

Neki iz Scholzove stranke nisu bili oduševljeni njegovom novom izjavom o deportacijama. Zastupnici Rasha Nasr i Hakan Demir objavili su u petak izjavu u kojoj ističu da su deportacije “samo mali dio rješenja” u vrijeme visoke inflacije i poziva tvrtki u pomoć.

“Migracije su jedno od mnogih pitanja s kojima se moramo nositi – neki se ponašaju kao da je to jedino preostalo pitanje, kad imamo toliko toga za napraviti”, kritizirali su.