Hamas oslobodio majku i kći (17) koje su oteli prije dva tjedna: Pustili ih iz humanitarnih razloga, majka je navodno zdravstveno loše

Hamas oslobodio majku i kći (17) koje su oteli prije dva tjedna: Pustili ih iz humanitarnih razloga, majka je navodno zdravstveno loše

Amerikanka Judith Tai Raanan i njezina 17-godišnja kći Natali Raanan puštene su na slobodu nakon što ih je otela militantska skupina Hamas.

Dvije američke državljanke oslobodio je Hamas nakon što su otete tijekom prvog napada na Izrael, javio je Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. One su prvi oslobođeni taoci od Hamasovog upada u Izrael.

Riječ je o Judith Tai Raanan i njezina 17-godišnja kćeri Natali Raanan koje su iz Chicaga, a koje su za vrijeme napada bile u posjetu rodbini u kibucu Nahal Oz, piše CNN.

Ured izraelskog premijera priopćio je i da su predane na granici nakon čega su otišle u izraelsku vojnu bazu ne bi li se ponovno spojile s obitelji. Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da su pod njihovim nadzorom.

Očekuje se da će obje žene biti predane Crvenom križu te da su puštene iz humanitarnih razloga jer je 60-godišnja majka navodno u lošem zdravstvenom stanju.

Njihovo oslobađanje navodno je rezultat pregovora između Katara i Hamasa, koji su započeli ubrzo nakon što je Hamas 7. listopada oteo oko 200 ljudi.

“Kao odgovor na napore Katara, brigada Al-Qassam oslobodila je dvije američke državljanke (majku i njezinu kćer) iz humanitarnih razloga i kako bi dokazala američkom narodu i svijetu da su tvrdnje Bidena i njegove fašističke administracije lažne i neutemeljene” stoji u priopćenju glasnogovornika Hamasa, Abu Obaida.

Diplomatski izvor navodi da bi još ljudi moglo biti oslobođeno. Također je potvrdio i da nisu tražili ništa u zamjenu za puštanje na slobodu, prenosi Dnevnik.hr.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je vijest i rekao da je presretan jer će se majka i kćer uskoro ujediniti sa svojom obitelji.

“Ove osobe i njihove obitelji imat će punu podršku vlade SAD-a dok se oporavljaju i liječe, a svi bismo trebali poštivati njihovu privatnost u ovom trenutku”, rekao je.

Biden je dodao da neće stati dok obiteljima nestalih Amerikanaca ne vrati njihove voljene i da kao predsjednik nema većeg prioriteta od sigurnosti Amerikanaca koji su diljem svijeta držani kao taoci.