Tešović: Naručeno je pola milijuna cjepiva protiv gripe

Tešović: Naručeno je pola milijuna cjepiva protiv gripe

Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” istaknuo je u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” uoči sezone gripe, da je bitno cijepiti se. Napominje kako je kriva percepcija u Hrvatskoj da gripa nije teška bolest te da njeno prebolijevanje stvara imunitet. 

Zašto je važno cijepiti se i što očekivati od predstojeće sezone gripe u razgovoru s Goranom Tešovićem, dječjim infektologom i pročelnikom Zavoda za infektivne bolesti djece u Klinici za infektivne bolesti “Dr.Fran Mihaljević”, s kojim je razgovarala novinarka Dubravka Žiljak.

– Važno je cijepiti da se teško ne razbolite. Zabluda je da se ne možete razboljeti ako se niste cijepili. Naravno da možete dobiti i prenijeti bolest, ali nećete se razboljeti od teškog oblika bolesti, rekao je Tešović.

Dodao je kako cijepljenje smanjuje šansu od  komplikacija bolesti, dakle smrti, no rekao je kako je unatoč tome još uvijek nizak odaziv stanovnika u Hrvatskoj na cijepljenje.

– Spadamo u države gdje je manji dio populaciju cijepljen. Ove godine je naručeno pola milijuna doza, što znači da je manja brojka sugrađana koji su stariji od 65, a trebali bi se cijepiti. Percepcija Hrvata je da gripa nije teška bolest te da njeno prebolijevanje stvara imunitet, što nije tako, pojasnio je Tešović.

Tešović je ove godine na čelu Hrvatske koalicije za imunizaciju, u sklopu čega želi promijeniti percepciju o važnosti cijepljenja.

– Važno je uvjeriti i manji dio populaciji da je dobro cijepiti se i protiv drugih bolesti.

Cijepljenje protiv COVID-a je također u padu.

– COVID je postao blaga bolest. Nadam se da se neće pojaviti smrtonosni oblik bolesti kao što je to bilo prve dvije godine, dodao je., piše HRT