Žena je sedam dana jela samo jaja. Evo što se dogodilo

Žena je sedam dana jela samo jaja. Evo što se dogodilo

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Jaja su brz i praktičan izvor proteina, vitamina i hranjivih tvari, ali trebate li jesti jaja svaki dan? Eksperiment jednog novinara donio je nove odgovore.

Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog kolesterola i srčanih bolesti. Posljednjih godina, studije su sugerirale su da su jaja dobila lošu reputaciju koju nisu zaslužila, prenosi City Magazine.

Neke od tih predrasuda rezultat su kolektivne neinformiranosti o postojanju “dobrog” i “lošeg” kolesterola, dok su drugi bili vezani za jaja kao glavnog krivca. Na primjer, jedna studija o vezi između jaja i srčanih bolesti kaže da bi prerađeno meso s visokim udjelom masti i natrija koje često ide uz jaja moglo bi više doprinijeti povećanju rizika od srčanih bolesti nego sama jaja. A ne treba zaboraviti i da način pripreme jaja i drugih namirnica, posebno ako se prže na ulju ili maslacu, također igra ulogu.

“Jaja se smatraju ‘savršenim izvorom proteina jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a također su i izvor antioksidansa poput selena i karotenoida u žumanjku, koji potiču zdravlje očiju”, kaže nutricionistica Johna Burdeos.

Jedno veliko jaje pruža osam grama proteina i šest grama masti za 80 kalorija. S obzirom na sve zdravstvene prednosti jaja, Burdeos je odlučila jesti jaja svaki dan tijekom tjedan dana. Evo što se dogodilo.

Kako bi započela tjedan dana konzumiranja jaja, iskoristila je preostale komadiće lososa i napravila fritatu. Poslužila je fritatu preko rukole koju je lagano prelila limunom i maslinovim uljem, a sve je još dodatno prelila feta sirom.

Sljedeći dan pojela je mini quiche, prvu polovicu sa salatom za ručak, a u ostatku je uživala za doručak sljedećeg jutra.

Tijekom tih tjedan dana, zapazila je da se fokusiranje na unos jaja i zdravih masti tijekom dana odrazilo na bolje izbore u prehrani. Na primjer, umjesto muffina s hotelskog švedskog stola za doručak prije leta, odabrala bi samo dva kuhana jaja.

Koliko su zdrava jaja?

Blog Sveučilišta Harvard naglašava da su prethodne smjernice sugerirale da pojedinac ne bi trebao konzumirati više od jednog do dva jajeta tjedno, jer jedno jaje sadrži otprilike 200 miligrama kolesterola, a dnevni prag je 300.

Međutim, to se promijenilo: “Prosječna zdrava osoba vjerojatno neće pretrpjeti nikakvu štetu ako konzumira do sedam jaja tjedno”, studija navodi.

“Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jajeta dnevno, ponekad i tri. U budućnosti ću uvijek imati tvrdo kuhana jaja pri ruci jer su savršena užina bogata proteinima prije treninga ili kao međuobrok tijekom dana. Nastavit ću pripremati omlete, fritate i quiche kao jednostavne, ali zdrave načine kako iskoristiti preostalo povrće, meso i sir”, kazala je Burdeos., prenosi N1