Razbijen uhodani posao na fakultetu: Muljali sa studentskim ugovorima, davali 10 posto provizije studentima

Razbijen uhodani posao na fakultetu: Muljali sa studentskim ugovorima, davali 10 posto provizije studentima

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad muškarcem starosti 57 godina te tri ženske osobe starosti 58, 66 i 49 godina zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, piše policija.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja da je osumnjičeni 57-godišnjak kao zaposlenik visokoškolske ustanove iz Zagreba zajedno sa sumnjičenom 58-godišnjom zaposlenicom i uz pomoć osumnjičene 66-godišnje zaposlenice od kraja listopada 2018. do rujna 2019. godine u nakani da se nepripadno okoriste, isplatama po osnovi nepostojećeg rada studenata, na način da su u cilju realizacije navedenog drugoosumnjičena i trećeosumnjičena pronalazile studente koji su uz dogovoreni postotak od oko 10% od iznosa vrijednosti navodno obavljenog posla, najprije pribavljali studentske ugovore i neispunjene ih potpisivali te ih potom predavali drugo i trećeosumnjičenoj koje su u iste unosile neistinite podatke o opisu poslova i broju odrađenih sati rada kao da su studenti u stvarnosti obavili poslove navedene u ugovoru, znajući da studenti zaista nisu obavili te poslove.

Takve neistinite ugovore je potom svojim potpisom dalje ovjeravao prvoosumnjičeni.

Nadalje, studenti su po izvršenom plaćanju na njihove tekuće račune u banci, podizali novac sa svojih bankovnih računa te zadržavali za sebe unaprijed dogovoreni iznos na ime usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak novca predavali drugoosumnjičenoj i trećeosumnjičenoj osobno na ruke, koje su zatim uz zadržavanje određenog manjeg postotka za sebe, veći dio novca dalje predavale prvoosumnjičenom muškarcu.

Na taj način su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičena uz pomoć trećeosumnjičene sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7960 eura (odnosno 60.000 kn), za koliko su oštetili visokoškolsku ustanovu na koji način su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičena počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te je trećeosumnjičena počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je prvoosumnjičeni od prosinca 2018. do ožujka 2020. godine u nakani da se nepripadno okoristi putem službene bankovne kartice plaćao privatne troškove za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle, ugostiteljske, hotelske i druge usluge pri čemu je na račune po ostvarenim takvim troškovima neistinito navodio da su oni učinjeni u službene svrhe te ih ovjeravao svojim potpisom i na koji način je pribavio sebi nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 9680 eura, za koliko je oštetio visokoškolsku ustanovu i na koji način je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Isto tako, sumnja se da je četvrtoosumnjičena dolaskom na poziciju umjesto prvoosumnjičenog zajedno s drugoosumnjičenom i uz pomoć trećeosumnjičene od listopada 2019. do 2021. godine u nakani da se nepripadno okoriste, isplatama po osnovi nepostojećeg rada studenata na način da su u cilju realizacije navedenog drugoosumnjičena i trećeosumnjičena pronalazile studente koji su uz dogovoreni postotak od oko 10% od iznosa vrijednosti navodno obavljenog posla, najprije pribavljali studentske ugovore i neispunjene ih potpisivali te ih predavali drugo i trećeosumnjičenoj koje su u iste unosile neistinite podatke da su studenti obavili poslove navedene u ugovoru znajući da studenti nisu obavili naznačene poslove, a koje je potom četvrtoosumnjičena svojim potpisom ovjeravala.

Po već uhodanom načinu, studenti su po izvršenom plaćanju na njihove tekuće račune u banci, podizali novac te zadržavali za sebe unaprijed dogovoreni iznos od oko 10% na ime usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak novca predavali drugoosumnjičenoj i trećeosumnjičenoj koje su zatim uz zadržavanje određenog manjeg postotka za sebe, veći dio novca dalje predavale četvrtoosumnjičenoj. Na taj način su četvrtoosumnjičena i drugoosumnjičena uz pomoć trećeosumnjičene sebi pribavile nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7960 eura (odnosno 60.000 kn) na koji način su drugoosumnjičena i četvrtoosumnjičena počinile kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te je trećeosumnjičena počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Nadalje sumnja se da je četvrtoosumnjičena od listopada 2019. do travnja 2021. godine u nakani da se nepripadno okoristi putem službene bankovne kartice izdane na njezino ime plaćala i odobravala plaćanja privatnih troškova za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle te ugostiteljske i druge usluge pri čemu je na račune po ostvarenim takvim troškovima neistinito navodila da su oni učinjeni u službene svrhe te ih ovjeravala svojim potpisom na koji način je sebi pribavila nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 1200 eura i počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima zasad je točno neutvrđena, cijeni se većom.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju posebno izvješće je dostavljamo Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, piše zagrebačka policija.