Prošle godine Hrvati su trošili više lijekova u odnosu na godinu ranije, a najviše se uzimao vitamin D

Prošle godine Hrvati su trošili više lijekova u odnosu na godinu ranije, a najviše se uzimao vitamin D

Nije tajna da se koristi sve više i više lijekova, posebice antibiotika, a sada je poznato i kako su u 2022. godine Hrvati trošili 5,3 posto više lijekova u odnosu na godinu ranije. Poznato je i kako je na lijekove potrošeno ukupno 1.381.626,500 eura, ali i kako su se najviše koristili lijekovi za kardiovaskularne bolesti, objavila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u svojem Izvješću o potrošnji lijekova u Hrvatskoj za 2022. godinu.

Važno je znati kako pravilno uzimati lijekove, a više o tome nam je ispričala i doktorica u ovom tekstu. Ipak, pokazuje se kako je u 2022. godini potrošnja lijekova porasla za čak 5,3 posto u odnosu na godinu ranije, a to se može vidjeti u Izvješću o potrošnji lijekova u Hrvatskoj za 2022. godinu koje je objavio HALMED.

Lijekovi za kardiovaskularni sustav su najtraženiji

Kako bi se pratio tijek potrošnje lijekova, donose se godišnja izvješća o potrošnji lijekova, a takvo Izvješće za 2022. godinu pokazuje da se trošilo 5,3 posto lijekova više u odnosu na godinu ranije. Ipak, ovaj porast potrošnje niži je u odnosu na prosječni porast potrošnje tijekom posljednjih pet godina, od 2018. do 2022. godine, koji iznosi 7,3 posto.

S druge strane, poznato je i kako su se u 2022. godini najviše trošili lijekovi prema glavnim skupinama Anatomsko-terapijsko-kemijskog (ATK) sustava koji djeluju na kardiovaskularni sustav, drugi su lijekovi s učinkom na probavni sustav i mijenu tvari, treći su lijekovi koji djeluju na živčani sustav, dok su četvrti Lijekovi koji djeluju na krv i krvotvorne organe. Ovaj redoslijed se većinom ponavlja tijekom prethodnih godina.

Najviše lijekova se trošilo u Sisačko-moslavačkoj županiji

Poznato je i kako se najviše koristio vitamin D kolekalciferol, a na drugom mjestu je inhibitor HMG KoA reduktaze, atorvastatin, treći je inhibitor protonske crpke pantoprazol, a četvrti je inhibitor agregacije trombocita acetilsalicilna kiselina. Uzimajući u obzir prvih 25 lijekova po potrošnji, značajno veću potrošnju u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu imali su ibuprofen, folna kiselina, vitamin D – kolekalciferol, perindopril, amlodipin i indapamid te inhibitor protonske pumpe esomeprazol.

Najviše lijekova, točnije najviše izvanbolničke potrošnje, je u 2022. godini bilo u Sisačko-moslavačkoj županiji, na drugom mjestu je Bjelovarsko-bilogorska, a na trećem je Krapinsko-zagorska županija. Što se tiče trošenja novca na lijekove, pri čemu se isto tako radi o izvanbolničkoj potrošnji, na prvom mjestu je Grad Zagreb, na drugom Splitsko-dalmatinska, a na trećem je Zagrebačka županija. U ovom tekstu su nam iz HALMED-a objasnili i kako dolazi do nestašice lijekova i što se u ovom slučaju događa., piše mirovina.hr