Opasan razlog zašto ne biste trebali pospremati krevet čim se probudite

Opasan razlog zašto ne biste trebali pospremati krevet čim se probudite

Suprotno svim savjetima koje su vam tijekom odrastanja davali odrasli u vašem životu, ne morate odmah spremiti krevet čim se probudite – barem ne baš isti tren. Zapravo, znanost sugerira da to ne biste trebali raditi odmah ujutro, a razlog se može sažeti u jednu riječ: grinje.

Ispostavilo se da grinje, mikroskopske štetočine nalik na kukce koje se hrane mrtvim stanicama ljudske kože, vole nastanjivati posteljinu. Studije su pokazale da se grinje najbolje razmnožavaju u vlažnom okruženju. A što dobijete nakon posebno znojne noći sna? Posteljina postaje idealno vlažno stanište koje privlači ove dosadne bube. Zato stručnjaci preporučuju da pustite plahte da se malo prozrače nakon što izađete iz kreveta.

Martin Seeley, izvršni direktor tvrtke MattressNextDay, koji ima gotovo 40 godina iskustva u istraživanju povezanosti madraca i spavanja, naglašava: “S obzirom na to da prosječna osoba noću izlučuje čak 500 mililitara znoja, prirodno je da se vaš krevet pretvara u idealno stanište za razmnožavanje grinja. Zato je važno dopustiti da krevet ostane netaknut barem 30 minuta nakon buđenja kako bi se omogućila bolja ventilacija, što pomaže u isparavanju vlage i smanjenju ukupne vlažnosti u vašem ležaju.”

Dakle, vjerojatno ne bi bilo loše povući plahte na neko vrijeme kako biste osigurali da sav taj znoj (što je jednako otprilike dvije šalice!) ispari. Ova navika može pomoći u borbi protiv grinja, što može biti korisno jer, iako grinje ne uzrokuju izravnu štetu, mogu pogoršati simptome alergija, osobito kod osoba s astmom. Prema Američkom udruženju za bolesti pluća, izlučevine grinja, kao što su izmet i urin, mogu uzrokovati fizičke reakcije poput curenja nosa, suznih očiju i kihanja. Njihovi “ostaci” zadržavaju se u tkaninama poput posteljine i mi ih udišemo.

Čak i ako niste osobito osjetljivi na grinje, i dalje bi bilo vrijedno pustiti plahte da se prozrače nakon buđenja. Općenito, nije dobra ideja zadržavati vlagu u tekstilu (ili u većini okruženja) jer to može pridonijeti razvoju bakterija, plijesni i neugodnih mirisa, piše Real Simple., prenosi N1