FOTO Užarena situacija na Kosovu, ubijen policajac: Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije

FOTO Užarena situacija na Kosovu, ubijen policajac: Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije

Noćas je na sjeveru Kosova, u selu Banjska, ubijen kosovski policajac. Drugi je ranjen, a treći ozlijeđen. Obojica su izvan životne opasnosti. Prema detaljima koje je objavila kosovska policija, policajci su ubijeni iz zasjede kada je na tri redovne policijske jedinice iz Zvečana, koje su na teren izašle jer su dva kamiona blokirala cestu na ulazu u selo, otvorena vatra.

Pucnjava i detonacije su trajali više sati, a prema svjedočenjima mještana, sve je utihnulo oko sedam sati u nedjelju ujutro. Mještani Banjske su uplašeni i za Kossev su rekli da se u njihovom selu noćas vodio “pravi mali rat“.

„Pravi mali rat. Red rafala pa utihne, puškaranje. Detonacije“, opisuje jedna od mještanki ovog sela.

Ona situaciju opisuje kao „potpuno čudnu“ i kaže kako nije bila ni nalik na prethodne. Kao primjer navodi i uočljivo sporo prolaženje manjeg konvoja oklopnih vozila kosovske policije kroz selo, u jednom od intervala kada je vatra utihnula. Vidjela je, govori, i najmanje jedno EULEX-ovo vozilo. KFOR, kaže, nije vidjela.

Vidljivo je da se mještani boje i da međusobno komuniciraju. Osim što su zatvoreni u svoje kuće i na ulicama nema prometa, prenijeli su i da se boje da i telefonom uzajamno razgovaraju, zbog navodnog prisluškivanja veza. Također su potvrdili Kossevu da se pronose glasine o navodno uniformiranim osobama s jedne strane, a s druge jačim snagama kosovskih specijalaca koji su koncentrirani posebno kod Balabana.

Kosovski dužnosnici odmah su optužili Beograd i “srpske kriminalne bande”, a šef kabineta kosovske predsjednice Vjose Osmani objavio je: “Srpski ‘zeleni čovječuljci’ s oklopnim vozilima nalaze se 15 km u teritoriju Kosova, gdje je teroristički napad na policiju Kosova rezultirao likvidacijom kosovskog policajca, dok je drugi ranjen.”

Nekolicina kosovskih medija od jutra objavljuje fotografije manastira Banjska uz informaciju da se napadači kriju u ovom vjerskom objektu i podsjećaju na ubojstvo specijalca Envera Zumberija na Sjeveru Kosova 2011. godine, objavljujući fotografije i ime sada ubijenog policijca.

Međutim, crkveni izvori za Kossev su negirali ove tvrdnje, naglašavajući da se manastiru zatekla grupa od 50 vjernika iz Novog Sada sa svojim sveštenikom, da ih probudila pucnjava te da su uplašeni i sada ne mogu nastaviti put.

Blokirani su putevi koji vode prema Banjskoj, kao i granični prijelazi između Srbije i Kosova, piše N1

“Jutros je uspješno obavljena operacija uklanjanja gelera iz lijeve strane grudnog koša policajca Albana Rashitija. To je bila ručna granata koju su bacili kriminalci orkestrirani od strane Srbije na kosovsku policiju tijekom terorističkog napada u blizini mosta u Banjskoj. Tijekom moje posjete Kirurškoj klinici QKUK također sam upoznao Albanovu obitelj koja je došla iz Velekinca kod Gnjilana. Ozlijeđeni policajac Alban Rashiti danas će biti pušten iz bolnice”, napisao je kosovski premijer Albin Kurti.

„Ovakva situacija ne može se tolerirati, oni su došli boriti se i destabilizirati Kosovo, a mi se borimo protiv njih zbog zakona koji je naša odgovornost. Mi moramo provesti zakon, ali najlakše i najbrže bi bilo da se oni predaju“, kazao je danas kosovski premijer, Albin Kurti, nakon što je u selu Banjska, u čijoj je blizini sinoć ubijen jedan policajac a drugi ranjen, danas nastavljena razmjena vatre.

U selu Banjska nalazi se 30 teško naoružanih ljudi, rekao je Kurti na konferenciji za novinare nakon sjednice Savjeta sigurnosti.

„Ima najmanje 30 teško naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga“, navodi kosovski premijer.

Kurti je na konferenciji pokazao snimke i fotografije naoružanih osoba i blindiranih vozila u Banjskoj i kod samog manastira.

„Na fotografijama se vidi da to nisu naoružani civili niti ‘bande za krijumčarenje’, već profesionalne vojno-policijske snage koje su ušle na teritorij Kosova. I unutar manastira i izvan manastira pored vanjskog zida vide se blindirana kola bez tablica i teško naoružanje“, rekao je Kurti.

Zatražio je od njih da se predaju organima sigurnosti, navodeći – „mi želimo da vladavina prava, mir i sigurnost vlada za sve građane bez ikakve razlike“.

Ovo nije borba s naoružanim civilima, nego s ljudima koji su teško opremljeni naoružanjem i predstavljaju veliku opasnost – ne samo za ustavni poredak i zakon na Kosovu, nego i za sigurnost svih građana.

Naglasio je da ove osobe nose maske, zbog čega za sada nisu uspjeli identificirati nijednog od njih.

„Ali istražni organi će vjerojatno dati izvještaj o tome što su našli i što misle“, dodao je, prenosi Kossev.