Vučić gomila skupe poklone, sve prikriva briljantnim trikom: ‘Sat? Sentimentalna vrijednost! Slika? Vrijedi 6 eura‘

Vučić gomila skupe poklone, sve prikriva briljantnim trikom: ‘Sat? Sentimentalna vrijednost! Slika? Vrijedi 6 eura‘

Srpski predsjednik dobiva povlaštene procjene po kojima im se znatno obara vrijednost pa on tako zadržava poklone

Srbijanska javnost posljednjih se dana bavi poklonima koje je predsjednik Aleksandar Vučić dobio od stranih državnika. Govori se da on umanjuje njihovu vrijednost kako bi “preveslao zakon” i zadržao skupocjene poklone za sebe. Naime, prema zakonu on bi smio zadržati samo poklone u vrijednosti od desetak posto njegove prosječne plaće, a Vučić, piše beogradski Danas, dobiva povlaštene procjene po kojima im se znatno obara vrijednost te on tako zadržava poklone.

Oporbeni političar Novog DSS-a Miroslav Parović kaže kako je vrijednost sata koji je Vučić na nekoj manifestaciji nosio oko pola milijuna eura. No, predsjednik Srbije je sat donio u emisiju “Hit Tvit” i poručio da je to “poklon s posvetom bivšeg češkog predsjednika Miloša Zemana” te da je procijenjena vrijednost sata tisuću eura. Procjenu je zatražio kako bi ga mogao otkupiti jer sat ima samo “sentimentalnu vrijednost”., prenosi jutarnji list

Vučić je kazao kako “planira taj sat pokloniti prvorođenoj srpskoj (da ne bi bilo zabune) bebi na Kosovu 2024. godine”. “Neki dječak ili djevojčica s Kosova će dobiti ovaj sat”, istaknuo je i dodao kako je sada “cijela Srbija doznala” da nije riječ o satu Patek Philippe ili drugom čiji modeli koštaju po nekoliko stotina tisuća eura.

Nemanja Šarović, predsjednik pokreta “Ljubav, vera, nada”, navodi za Danas da je svaki državni dužnosnik dužan “deset dana od dobivanja poklona isti prijaviti, navesti tko ga je dao i vrijednost poklona” te da je protiv Vučića zato podnio čak 38 prijava Agenciji za sprečavanje korupcije budući da je “protuzakonito prisvojio imovinsku korist”. Šarović poručuje kako je nesumnjivo da ukupna vrijednost poklona koje je Vučić zadržao u svom vlasništvu prelazi pola milijuna eura.

Ovaj oporbeni političar optužuje Vučića, piše Danas, “za krađu ovog i ostalih poklona koje je dobivao još iz vremena kad je bio na poziciji prvog potpredsjednika vlade Srbije”. Među njima su i zlatna kamila i umjetničke slike.

“On je tada ukrao i zlatnu kamilu koju je dobio na sajmu naoružanja, tu se radi o nekoliko kilograma zlata i umjetničkoj vrijednosti koja se treba procijeniti. Ukrao je i skupocjenu umjetničku sliku koju je dobio od šeika Kalifa bin Zajeda.”

Šarović navodi kako je šeik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata poklonio Srbiji i tri blindirana Mercedesa, procijenjena na tri milijuna eura. Također, ističe kako je skupocjenu sliku Vučić procijenio na 700 dinara (manje od šest eura) i zadržao je, a za tu sumu, ironično kaže Šarović, “ne može se kupiti ni prazno platno u kineskom dućanu”. Iako se “očitao” oko Zemanova sata, zlatne kamile i umjetničke slike, Vučić, za sada, nije ništa obznanio.