Udovica tražila mirovinu od supruga pa saznala da je već prima ljubavnica

Udovica tražila mirovinu od supruga pa saznala da je već prima ljubavnica

Kad joj je suprug iznenada preminuo od srčanog udara, Beograđanka je bila u šoku od tuge, ali to se ubrzo promijenilo. Naime, saznala je da je pokojni muž imao – tajnu obitelj. Imao je ljubavnicu s kojom je imao dijete koje je priznao.

Oni su dobili u braku dvoje djece koja su još uvijek maloljetna, pišu Nezavisne.

Par mjeseci nakon sprovoda, podnijela je zahtjev za njegovu mirovinu, ali dobila je informaciju da netko drugi već prima njegovu penziju – a to je ljubavnica.

Mirovinski Fond PIO obradio se službeno supruzi – objasnili su zašto ljubavnica, a ne supruga prima njegovu mirovinu. Naglasili su kako prema zakonu supruga ljubavnici ne može oduzeti pravo na tu penziju.

Naime, iako je to dijete vanbračno, stvar se ne može preokrenuti u korist zakonske djece i legalne supruge. Pravo na mirovinu u Srbiji nije ograničeno samo na bračne partnere. Pravo na to ima i vanbračni partner, pod određenim uvjetima.

Vanbračni partner to pravo može tražiti ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili imaju dijete. To se pravo ne stiče automatski, već u vanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev vanbračnog partnera.