Njemački sud: Obavještajne službe mogu nadzirati desničarski AfD u Bavarskoj

Njemački sud: Obavještajne službe mogu nadzirati desničarski AfD u Bavarskoj

26.04.2019, Brandenburg, Falkensee: Luftballons mit dem Logo der AfD hängen beim Landesparteitag der AfD Brandenburg in der Stadthalle. Foto: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild/dpa +++ dpa-Bildfunk +++

München (dpa) – Obavještajne službe u Bavarskoj mogu legitimno pratiti krajnje desnu stranku Alternativa za Njemačku (AfD) i informirati javnost o njezinim aktivnostima, presudio je u petak sud u Münchenu.

Sažeta presuda Bavarskog upravnog suda stigla je nešto više od tri tjedna prije izbora u južnoj njemačkoj državi 8. listopada.

Bavarska obavještajna služba – u Njemačkoj poznata kao Ured za zaštitu ustava – donijela je odluku u lipnju prošle godine da nadzire AfD u cjelini, koristeći i javne i obavještajne izvore.

Odluku je obrazložio potrebom utvrđivanja utjecaja ekstremističkih tendencija unutar stranke, kao i potrebom praćenja političkog smjera stranke.

Bavarski ogranak AfD-a podnio je hitan pravni postupak protiv odluke da vlasti nadziru i daju informacije javnosti, pozivajući se na načelo jednakih mogućnosti za političke stranke.

Nakon što je sud u Münchenu 17. travnja odbio hitnu molbu, AfD se žalio. Žalba je sada također odbijena.

U svojoj presudi, sud je rekao da postoje činjenične indikacije da je kampanja AfD-a u cjelini pokazala protuustavne aspekte. Osobito je ukazao na članove AfD-a koji su pripadali raspuštenoj skupini unutar stranke poznatoj kao frakcija Fluegel (Wing).

Sud je također naveo “fantazije o rušenju” vlade među članovima bavarskog ogranka AfD-a. Osim toga, sud je rekao da postoje brojne indikacije da cjelokupna politika stranke narušava dostojanstvo ljudi islamske vjere.