Ukrajina pobjeđuje rusku obranu jeftinim dronovima od kartona: Mogle bi se pokazati smrtonosnima, a radari ih teško otkirvaju

Ukrajina pobjeđuje rusku obranu jeftinim dronovima od kartona: Mogle bi se pokazati smrtonosnima, a radari ih teško otkirvaju

Bespilotne letjelice Ukrajini stižu zapakirane i pričvršćene običnim gumicama, lako ih je sastaviti, a mogu nositi 30 kilograma, što ih čini korisnima za prijenos lijekova ili streljiva.

Jeftina kartonska bespilotna letjelica koja stiže zapakirana i pričvršćena gumicama daje Ukrajini neočekivanu prednost na bojnom polju. Zove se Corvo Precision Payload Delivery System ili skraćeno PPDS, a proizvodi ga australska tvrtka SYPAQ.

U ukrajinskim je rukama od ožujka, kada je australska vlada objavila da će slati najmanje 100 mjesečno kao dio paketa pomoći od 20 milijuna dolara, izvijestio je The Australian, a prenosi Business Insider.

Prema SYPAQ-u, dron stiže u paketu dugom oko dva i pol metra i nije puno kompliciraniji od IKEA proizvoda. No, nije sve kako na prvu izgleda. Naime, kartonski okvir skriva vojni sustav navođenja. 

PPDS dronPPDS dron(Foto: Sypaq)

SYPAQ kaže da je brzo i lako sastaviti dron iz dijelova: lagane kartonske ploče, propelerske jedinice i sustava avioelektronike koji vojnici mogu programirati s ciljanom lokacijom.

Dron može nositi gotovo 30 kilograma, što ga čini korisnim za prijenos lijekova ili streljiva.

Kako bi ga prilagodili za izviđanje, vojnici su jednostavno “izrezali rupu” u dronu kroz koju “gleda” kamera, rekao je voditelj SYPAQ-a Michael Partridge za informatičku novinsku kuću The Register.

Gotova konstrukcija ima raspon krila od gotovo 20 metara, a toliko je lagana da se može lansirati katapultom ili jednostavno bacanjem poput divovskog papirnatog aviona, piše australski 7News.

PPDS dronPPDS dron(Foto: Sypaq)

Uz cijenu od oko 3500 eura po komadu, koliko je prijavljeno da koštaju, oni su zapravo jeftini prema vojnim standardima.

Ovisno o nosivosti, putuje brzinom od oko 60 kilometara na sat i ima domet do 120 kilometara. A kada stigne, vojnici mogu jednostavno preuzeti teret, odvojiti propeler i modul avionike i baciti okvir.

Iako je poznat kao “kartonski dron”, postoje proturječne informacije o tome od čega se zapravo sastoji njegov glavni okvir.