Pojam ‘jezivo‘ ima novu dimenziju: Američke ‘Valkyrie‘ promijenit će sve što znamo o ratovanju!

Pojam ‘jezivo‘ ima novu dimenziju: Američke ‘Valkyrie‘ promijenit će sve što znamo o ratovanju!

Nikada nešto slično nije viđeno…

Američke zračne snage razvile su novu vrstu drona veličine malog zrakoplova koji će moderno ratovanje uvesti u novu dimenziju zastrašujućeg; nova letjelica -XQ-58A Valkyrie – nije samo bespilotna nego njome u potpunosti upravlja umjetna inteligencija te je sposobna potpuno samostalno obavljati niz različitih borbenih zadaća. Zamislite rojeve od tisuće Valkyriea kako lete krilo uz krilo uz puno malobrojnije najmodernije američke F-35 zrakoplove s pilotima. Te Valkyrie samostalno će donositi odluke u zračnim bitkama, koordinirati se, detektirati ciljeve i uništavati ih, ili pak obavljati sofisticirane izviđačke ili obavještajne operacije. Činjenica da su u nova serija eksperimentalnih dronova, kojima upravlja umjetna inteligencija, već uzletjela bok uz bok s najnaprednijim američkim borbenim zrakoplovima govori nam budućnost ratovanja stiže brže nego je bilo tko očekivao, ali i potvrđuje činjenicu da će se ratovi budućnosti hipotetski moći voditi bez ljudi, možda čak bez kompletnog čovječanstva, što bi bio najcrnji mogući scenarij iz trećerazrednog hollywoodske distopije., piše jutarnji

– U suštini, bespilotna letjelica sljedeće generacije, Valkyrie, je prototip za ono za što se američke zračne snage nadaju da može postati moćan dodatak njihovoj floti tradicionalnih borbenih zrakoplova, dajući ljudskim pilotima roj vrlo sposobnih robota pratilaca za raspoređivanje u borbi. Njegova misija je spojiti umjetnu inteligenciju i njezine senzore za prepoznavanje i procjenu neprijateljskih prijetnji, a zatim, nakon što dobije potvrdu od ljudi, krenuti u ubojstvo – objašnjava New York Times te predstavlja prva iskustva borbenih pilota F-15, majora Rossa Eldera (34), koji otkriva: ‘Vrlo je čudan osjećaj… Letim uz krila nečega što samo donosi odluke. I to nije ljudski mozak‘.

U osnovi pojava višenamjenskih borbenih dronova otkriva kako američke oružane snage razmišljaju o budućnosti ratovanja. Očigledno je da razmatraju dalekosežne odluke koje će predodrediti funkcioniranje enormnog obrambenog ekosustava vezanog na Pentagon – ogromnih kompanija s ugovorima za proizvodnju oružja i opreme za vojsku koji uz sebe uvezuju cijeli niz podizvođača, što u proizvodnji, što u znanosti. Ključna je promjena uloge čovjeka u budućim sukobima, a već se postavljaju pitanje kakve bi mogle biti posljedice grešaka umjetne inteligencije ako su dosadašnja iskustva s napadačkim dronovima prerasla u američki nacionalni skandal zbog velikog broja civilnih žrtava. Postojećim dronovima napadane su različite mete – od vojnih do terorističkih – a tim dronovima temeljem obavještajnih podataka upravljaju ljudi, koji su donosili ključne odluke.

Nakon desetljeća izgradnje sve manje i manje skupih borbenih zrakoplova – borbeni avion F-35 košta 80 milijuna dolara po jedinici – američke Zračne snage sada imaju najmanju i najstariju flotu u svojoj povijesti. Sada stoga dolazi nova generacija dronova s umjetnom inteligencijom, poznati kao kolaborativni borbeni zrakoplovi. Zračne snage planiraju izgraditi njih 1000 do 2000 za samo 3 milijuna dolara po komadu, ili djelić cijene naprednog lovca, zbog čega neki u američkim Zračnim snagama te dronove nazivaju ‘priuštivom masom‘“, objašnjava New York Times.

Novi dronovi kojima će upravljati umjetna inteligencija ne samo da će moći napadati poput ubojitih i dobro koordiniranih rojeva, nego će provoditi izviđanja visokog rizika, kao i važne misije uništenja neprijateljske protuzračne obrane ili ciljeva koji se trenutačno eliminiraju navodećim projektilima jer se smatraju previše opasnima za zrakoplove s ljudima. Neki od novih dronova s umjetnom inteligencijom bit će vrlo jeftini; koštat će oko 2-3 milijuna dolara, ali bit će razvijeni i specijalizirani tipovi koji će koštati 25 milijuna, što je opet niže od cijene borbenog zrakoplova.

– Je li to savršen odgovor? Nikada nije savršen odgovor kada gledate u budućnost – rekao je general bojnik R. Scott Jobe, koji je do ovog ljeta bio zadužen za postavljanje zahtjeva za novi program zračne borbe, dok Zračne snage rade na uključivanju umjetne inteligencije u svoje borbene zrakoplove i dronove. ‘Ali potencijalne protivnike možete postaviti pred dileme – a jedna od tih dilema je masa‘, poručuje je general Jobe u intervjuu u Pentagonu, misleći na raspoređivanje velikog broja dronova protiv neprijateljskih snaga. ‘Možete dovesti masu u prostor borbe s potencijalno manje ljudi.“, kaže američki general a prenosi New York Times koji zaključuje: ‘Taj napor predstavlja početak seizmičke promjene u načinu na koji američke Zračne snage kupuju neke od svojih najvažnijih alata. Nakon desetljeća u kojima se Pentagon usredotočio na kupnju hardvera koji su izradili tradicionalni izvođači poput Lockheed Martina i Boeinga, naglasak se prebacuje na softver koji može poboljšati mogućnosti oružanih sustava, stvarajući prostor za novije tehnološke tvrtke da zgrabe dijelove Pentagonovog golemog proračun nabave‘.

Već možemo zamisliti vidimo ogromne užasavajuće crne rojeve velikih dronova kojima upravlja nevidljiva ruka umjetne inteligencije kako zatamnjuju nebo iznad nas. Koliko je čovječanstvo sigurno da se ti pametni dronovi ne mogu loše iskoristiti? I koliko postoji crnih scenarija kod korištenja umjetne inteligencije u ratovima budućnosti?