Lopovi u Švicarskoj se popeli na 2350 m visok vrh kako bi ukrali kutiju za donacije

Lopovi u Švicarskoj se popeli na 2350 m visok vrh kako bi ukrali kutiju za donacije

LOPOVI su se u Švicarskoj popeli na visinu od 2350 metara i prešli klance na uskim čeličnim sajlama kako bi opljačkali kutiju za donacije. Kutija pripada lokalnom penjačkom klubu koji održava najdužu zaštićenu stazu za penjanje u Švicarskoj na prijevoju Gemmi iznad sela Leukerbad.

Ruta, poznata kao Via ferrata, klasificirana je kao ruta pete, odnosno najteže, razine. Ruta uključuje zahtjevno penjanje, uključujući penjanje ljestvama pričvršćenim za okomitu stijenu i prelaženje klanaca na uskim čeličnim sajlama. “Kakvi su to ljudi?” upitao se penjački klub na svojoj Facebook

“Penjački klub brine za Ferratu bez ikakve naknade, ništa ne tražimo, a sada je netko ukrao novac koji je doniran za održavanje”, požalili su se. Oni koji su otkrili krađu vjeruju da je bila pažljivo isplanirana unaprijed. Kutija za donacije pronađena je razbijena i prazna. , prenosi index

Švicarci redovito koriste gotovinu

Lopovi nisu bili samo dobri penjači, opremljeni svom potrebnom planinarskom opremom, već su sa sobom ponijeli i alat kako bi “grubom silom” razbili kutiju za donacije, priopćio je penjački klub. Pretpostavlja se da su nakon pljačke nastavili svoj uspon do vrha Dauberhorna, na 2941 metar.

Policija će teško pronaći počinitelj jer je posljednjih nekoliko dana bilo savršeno vrijeme za penjanje pa je mnogo planinara uživalo u Ferrati. U penjačkom klubu nisu sigurni koliko je točno novca ukradeno, ali član kluba i planinski vodič Richard Werlen rekao je za BBC da je ukradeno najmanje 400-500 švicarskih franaka (420-520 eura).

Švicarska je još uvijek zemlja u kojoj se redovito koristi gotovina, a Švicarci su ponosni na svoj volonterski rad na održavanju planinarskih staza. Donacije za takav trud rado daje veliki dio stanovništva. Ipak, sveprisutnost gotovine u Švicarskoj već je dovela do niza pljački daleko bolje zaštićenih bankomata.