DOKTORICA TVRDI Ova dva lijeka mogu dovesti do debljanja

DOKTORICA TVRDI Ova dva lijeka mogu dovesti do debljanja

Lijekovi igraju ključnu ulogu u upravljanju širokim rasponom zdravstvenih stanja, od kroničnih bolesti do akutnih oboljenja. Međutim, često zanemaren aspekt upotrebe lijekova je njihov potencijalni utjecaj na tjelesnu težinu. Mnogi lijekovi, i na recept i bez recepta, povezuju se s debljanjem kao nuspojavom, piše Index.

Razumijevanje načina na koji određeni lijekovi mogu utjecati na težinu može dovesti do informiranijih zdravstvenih odluka i proaktivnih strategija za održavanje zdrave tjelesne težine uz učinkovito upravljanje zdravstvenim stanjima.

Doktorica Alexandra L. Kharazi u svojoj praksi je uočila da dvije vrste lijekova najčešće uzrokuju debljanje.Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Prvi su beta blokatori, lijekovi koji se obično propisuju za liječenje hipertenzije, angine i određenih poremećaja srčanog ritma. Ovi lijekovi mogu usporiti otkucaje srca i smanjiti brzinu metabolizma u tijelu, što može dovesti do smanjenja potrošnje kalorija’, rekla je za SheFinds.

Osim toga, uobičajena nuspojava beta blokatora je umor, a kada ljudi smanje aktivnost i manje se kreću i/ili vježbaju, mogu se udebljati.

‘Steroidi također imaju debljanje kao nuspojavu. Oni se propisuju za liječenje upala, autoimunih poremećaja i hormonske neravnoteže. Oni mogu povećati apetit i žudnju, što dovodi do prejedanja i prekomjerne potrošnje kalorija’, istaknula je dr. Kharazi.

Stupanj povećanja tjelesne težine razlikuje se među pojedincima i ovisi o čimbenicima poput vrste i doze korištenih steroida, kao i o trajanju liječenja. Pomno praćenje od strane zdravstvenog radnika i usvajanje zdravih načina života mogu pomoći u ublažavanju debljanja povezanog s beta blokatorima i steroidima i njihovog potencijalnog utjecaja na cjelokupno zdravlje.