Filipović: Nisu me obavijestili o ovakvom načinu prodaje plina; Barbarić: Da to razumijemo, nitko od ovog događaja ne bi radio problem, a kamoli aferu

Filipović: Nisu me obavijestili o ovakvom načinu prodaje plina; Barbarić: Da to razumijemo, nitko od ovog događaja ne bi radio problem, a kamoli aferu

Odbor za gospodarstvo: Nova plinska afera, akteri Frane Barbarić i Davor Filipović.

Predloženi dnevni red je:

1. “Izvješće o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije”.

Na sjednicu su pozvani predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske elektroprivrede d.d., PLINACRO-a d.o.o., Hrvatske energetske regulatorne agencije, Hrvatskog operatora tržišta energije d.o.o.

Na pitanje Frani Barbariću po ulazu u Sabor je li mu ugrožena pozicija u HEP-u odgovorio je: ” Ne vidim zašto bi bila”. Na novinarsko pitanje hoće li sam rušiti bespravno izgrađenu vilu na Hvaru, odgovorio je da to nije tema danas.

Tijek sjednice:

Barbarić:”Ako netko zna što je kriza, znamo mi u HEP-u”

Riječ ima Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a. “Ako netko zna što je kriza, znamo mi u HEP-u. Znamo što u kriznim okolnostima znači zaštititi građane”, započeo je Barbarić.

“Uredbom je propisano kako je INA dužna cijeli proizvedeni plin prodati HEP-u po cijeni od 47 eura. Uredbom je propisano da je plin preuzet od INA-e HEP dužan isporučivati jasno propisanim kupcima”, rekao je.

Potom se osvrnuo i na viškove plina i kako je HEP reagirao u toj situaciji. “5. lipnja svi kapaciteti su bili napunjeni.”

“Budimo realni, ovo nije rijedak događaj na energetskim tržištima diljem svijeta. Gubici se ne događaju samo u Hrvatskoj ili samo na plinskom tržištu”, dodao je Barbarić.

“HEP je dobio plin koji mora preuzeti, potražnja je bila mala. To se rješava u propisanom i transparentnom procesu na koji HEP nema utjecaj, ali se radi o čestom događaju u svijetu. Da to razumijemo, nitko od ovog događaja ne bi radio problem, a kamoli aferu”, poručio je.

HEP me nije obavijestio o ovakvom načinu prodaje

Obraća se i ministar Davor Filipović. “Moramo početi sa širim kontekstom”, kazao je ministar počinjući s ruskom invazijom koja je izazvala energetsku krizu. Navodi da je Vlada cijelo vrijeme intervenirala.

“Vlada je dobro upravljala ovom energetskom krizom. Osvrnut ću se na pogrešno interpretirane dopise oko čega se digla drama, a sve u cilju brutalnog napada na Vladu, premijera i mene osobno. Što se tiče dopisa, u dopisu upućenom meni u siječnju HEP traži da im se osiguraju dodatna sredstva da plaćaju INA-iplin koji je višak u odnosu na ono što preuzima a stavlja se u Okoli. Vlada odlučuje osigurati sredstva HEP-u i donosi odluku o dokapitalizaciji.

Mi smo stali iza HEP-a financijski kako bi HEP pmogao nositi teret krize na svojim leđima. 13.2. sam dobio važan dopis u kojem HEP od ministarstva traži da se produlji korištenje skaldišnih kapaciteta u Okoliju. Što ja radim? Obavljam razgovor sa svim akterima. Sazivam krizni tim koji predlaže vladi da se produlji korištenje tih kapaciteta.”

Navodi da je nakon toga HEP izvijestio o viškovima plina. “U tom dopisu se reprezentira tablica s viškovima, ali i manjkovima u pojedinicim cijevima, to je 27. ožujka, ali se nigdje u tom dopisu ne navodi da će plin otići i prodavati se po ovim automatiziranim pravilima. 27. ožujka šaljem povjerenici EK-a da idemo u dokapitalizaciju da HEP ostane snažan. 5. travnja dobivam dopis od Uprave HEP-a da će se po zapunjenju kapaciteta u Okoliju višak plina koristitit za vlastite potrebe ili za prodaju na domaćem ili stranom tržištu, što je meni logično i kažu da će to raditi ako im ja ne naložim drugačije. Budući da je meni ovo logično, ja sam zadovoljan s tim što su mi predložili. Nakon toga, ja kao ministar ne dobivam obavijest da će se raditi drugačije.”

“29.6. dobivam dopis od HROTE-a koji mi javlja da se višak plina HEP-a ostavlja u sustavu i prodaju ga po cijenama koje su spominjane u medijima. 30.6 obavještavam o tome Butkovića”, rekao je ministar.

Kaže da je potom obavijestio i premijera te se onda sljedeći tjedan ukinula uredba po kojoj HEP preuzima plin od INA-e. “Ni u jednom dopisu koji mi je HEP uputio nije navedeno da će se plin prodavati na ovakav način.”

“Vlada podsjeća na grupu TNT”

Obratio se i Arsen Bauk. “Ova situacija bila je ozbiljna dok vlada satirički obrazlagala što se dogodila. Vlada u ovom slučaju podsjeća na grupu TNT – imam plin, cijena sitnica. Filipović poput Alana Forda, tko spava, nije budan. A vrhunac je Bačić jučer u stilu Grunfa – tko izgubi dobitak, dobije gubitak.”

“Bolje da nekim poslovima upravlja umjetna inteligencija…”

“Mi smo predstavnici građana i štitimo njihove interese i trebamo raspraviti sve teme da bi građani imali cjelokupnu sliku koja je u ovom trenutku zaista narušena”, dodala je Mrak Taritaš.

“Kad smo dobili prve odgovore, od HRIOTE I HERA-e, ja sam rekla da možda blolje nismo ni dobili. Jer cijeli posao je obavljen da je dobro da nekim poslovima upravlja umjetna inteligencija”, kazala je.

“Plinacro kaže da kad je moj dio posla kad imam nesrazmjer, moram odmah reagirati i jest. HROTE je zadužen da kad se to desi da putem platforim i anonimno kaže da imamo višak, kupujte. HERA kontrolira sve postupke, a HEP je bio zadužen za provedbu uredbe kako mu je to zadala Vlada”, istaknula je.

Kazala je da ključne odgovore nisu dobili i da ne može odgovor biti “pisali smo”. “Udaljenost između HEP-a i ministarstva je jedna tramvajska stanica, 300 metara. ”

“Svatko tko svoj dio nije odradio kako treba, za to treba snositi odgovornost na način kako je, a onda i političku odgovornost”, smatra Mrak Taritaš.

“Sve što krene dobro, u jednom trenutku krene loše”

Obraća se Anka Mrak Taritaš. “Prije tjedan dana smo tražili tematsku sjednicu Odobora za gospodarstva. Tema nije što je sve Vlada napravila nakon rata u Ukrajini ili u koroni nego problematika u izvješću o kupnji plin.”

Podsjetila je na uredbu po kojoj HEP kupuje plin od INA-e. “Kad se s tim krenulo, mi u Saboru samo rekli da je potrebno doraditi posao kako treba. No, sve što dobro krene u jednom trenutku krene loše. Troskot je prvi u javnom prostoru govorio o tome da HEP kupuje po 47 eura, a da se prodaje po jedan cent.”, prenosi n1.