Zeleni izazov autoindustrije: Problematična i tekućina za pranje stakla?

Zeleni izazov autoindustrije: Problematična i tekućina za pranje stakla?

Nova istraživanja pokazuju da tekućina za pranje vjetrobranskog stakla igra važnu ulogu u onečišćenju povezanom s vozilima.

Svjesni izazova vezanih uz onečišćenje zraka, automobilska industrija od sredine 1990-ih godina smanjuje emisije i hlapljive organske spojeve i predstavlja pozitivan korak u ovoj borbi. S povećanim korištenjem električnih automobila, istraživanja se usredotočuju na neispušne čestice koje nastaju uslijed trošenja kočnica i guma, za koje još uvijek ne postoji alternativa. Ipak, jedan aspekt koji nije temeljito istražen su neispušne emisije hlapljivih organskih spojeva.

Novo istraživanje donosi iznenađujuće rezultate, piše Treehugger. Navode da alkoholi prisutni u ovoj tekućini čine veći udio emisija nego što se prethodno mislilo. Konkretno, istraživanje je pokazalo da su emisije metanola i etanola iz tekućine za pranje vjetrobrana gotovo dvostruko veće od količine hlapljivih organskih spojeva ispuštenih u ispušnim plinovima.

,

Dosadašnje procjene sugerirale su da proizvodi za njegu automobila poput tekućine za vjetrobransko staklo mogu biti značajan izvor hlapljivih organskih spojeva, međutim nedostajali su znanstveni dokazi koji bi podržali tu tvrdnju. Znanstvenik Samuel J. Cliff i njegov tim sa Sveučilišta York u Ujedinjenom Kraljevstvu proveli su detaljna mjerenja količine isparene tekućine na cestama i otkrili da su značajan, iako neočekivan izvor zagađenja. Ističu da ovi rezultati trebaju biti uzeti u obzir prilikom formuliranja buduće regulatorne politike, posebno jer ni prijelaz na električna vozila ne eliminira potrebu za čistim vjetrobranskim staklima.

“Važna značajka emisija proizvoda za njegu automobila je ta da su neovisne o vrsti goriva, što znači da su ove emisije primjenjive na sva vozila, uključujući i električna”, pišu autori studije. Ovo otkriće podsjeća nas da električni automobili sami po sebi neće riješiti sve probleme vezane uz emisije i zagađenje. I dalje se suočavamo s izazovima emisija čestica iz različitih izvora i pred nama je dug put prema održivijoj budužnosti.