Grbin: Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić podnio ostavku, DORH podignuo optužnicu zbog prijevare na izborima

Grbin: Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić podnio ostavku, DORH podignuo optužnicu zbog prijevare na izborima

Šef SDP-a Peđa Grbin izvijestio je novinare da je glavni tajnik SDP-a Vedran Babić podnio ostavku jer DORH podignuo optužnicu protiv njega zbog prijevare na lokalnim izborima.

“Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića i još četvorice kolega zbog navodnog prepisivanja potpisa na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu, radi se o 22 potpisa koja su navodno prepisana s jedne SDP-ove liste u Slavonskom Brodu na drugu SDP-ovu listu”, objasnio je Grbin.

“Politička odgovornost je veća od ostalih odgovornosti i zato, bez obzira na to što kazneni postupak nije ni blizu kraja, i bez obzira na to što nam predstoji iznošenje dokaza koje će u tom postupku iznositi obrana, bez obzira na to što smo daleko od toga da sud pravomoćnom presudom ili na ranijem stadiju utvrdi što se dogodilo, procjenili smo, odnosno, kolege su same procijenile da politička odgovornost nadilazi kaznenu ili zakonsku odgovornost i da moraju reagirati na način da podnesu ostavku na svoje političke funkcije”, objasnio je Grbin.

Što se zapravo događalo

Sada već bivši član SDP-a Stribor Valenta podnio je policiji kaznenu prijavu protiv glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića i još nekoliko lokalnih SDP-ovaca u kojoj je tvrdio da su se na izborima falsificirali potpisi građana za kandidature u Slavonsko-brodskoj županiji, pisao je Novi list u srpnju 2021. godine.

Raspuštena organizacija SDP-a u Slavonskom Brodu bavila se ponovnim ažuriranjem članstva i pokušajima da politički preživi, no istovremeno se i policija, odnosno DORH, bavili su se izvidima u vezi kaznene prijave koju je sada već bivši član stranke, koji je u međuvremenu isključen, Stribor Valenta podnio policiji s tvrdnjom da su na lokalnim izborima u svibnju falsificirani potpisi građana za kandidature za gradonačelnika i župana u Slavonsko-brodskoj županiji. Iz DORH-a je potvrđeno u srpnju 2021. godine da su izvidi u tijeku.

– Mogu vam priopćiti da je Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu početkom lipnja 2021. godine zaprimilo kaznenu prijavu protiv više osoba, članova jedne političke stranke, zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. Kaznenog zakona, vezanim za lokalne izbore od 16. svibnja 2021. godine u Brodsko-posavskoj županiji.

Predmet je u fazi provođenja izvida koji su tajni, piše u tadašnjem dopisu općinskog državnog odvjetnika Egona Ljubičića Novom listu.

Babić demantirao

Naime, odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora Valenta je podnio prijavu protiv glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića i još nekoliko lokalnih SDP-ovaca jer tvrdi da su falsificirani potpisi potpore za Marija Vučinića, SDP-ovog kandidata za brodsko-posavskog župana, a također tvrdi i da je sve sam vidio te da je spreman svjedočiti o tome.

Inače, riječ je o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna do tri godine zatvora. Kako Valenta navodi, dva dana prije isteka roka za predaju kandidature, kandidat Mario Vučinić nije imao dovoljan broj potpisa.

Zato je Vedran Babić, glavni tajnik stranke i povjerenik SDP-a za Brodsko-posavsku županiju, naložio Valenti da mu dostavi potpise Martine Kraljević, kandidatkinje SDP-a za gradonačelnicu Slavonskog Broda, kako bi ih prepisali.

Te su potpise, tvrdi Valenta, prepisali i priložili uz kandidaturu Marija Vučinića. Za sve to, navodi, postoje svjedoci, a može se vidjeti i da su potpisi za župana ispisani istim rukopisom. Naravno, po zakonu je za svaki valjani potpis potreban vlastoručni potpis građana.

Valenta je odmah o tome bio upozorio šefa stranke Peđu Grbina, Vedran Babić je odmah sve demantirao i kaže da ga ni dosad nitko iz policije ili DORH-a nije kontaktirao, a za to vrijeme je vrh stranke donio odluku o raspuštanju članstva u Slavonskom Brodu, pa je Stribor Valenta samim time prestao i biti članom stranke.

Istovremeno, u Slavonskom Brodu trajali su razgovori policije s građanima čiji su se potpisi našli na listiću potpore Vučiniću, a izvidi su trajali još od početka lipnja jer se radi o popisu više od 1.500 građana – to je, naime, broj potpisa potreban za kandidaturu za lokalne izbore, pisao je tada Novi list.