Domaći glumac 2019. godine dao je otkaz u kazalištu i zaposlio se kao – kuhar, a sad ga gledamo na TV-u

Domaći glumac 2019. godine dao je otkaz u kazalištu i zaposlio se kao – kuhar, a sad ga gledamo na TV-u

Glumac Ivan Čuić glumom se počeo baviti još u gimnazijskim danima, a iako su mu sva vrata bila otvorena, prije četiri godine napravio je zaokret i zaposlio se kao kuhar. Glumi se vratio u hit-seriji Nove TV “Kumovi”

Nećak književnika Stjepana Čuića, glumac Ivan Čuić još se za gimnazijskih dana odlučio baviti glumom, upisavši iz prvog pokušaja Akademiju u Zagrebu. Kao student već je radio u više profesionalnih produkcija, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u varaždinskom HNK, u Žar ptici, igrao je glavnu ulogu Divljana u histrionskoj predstavi “Kći Lotrščaka”, a na trećoj godini počeo je surađivati s Kazalištem Komedija, kao glumac i pjevač. No, 2019. godine napravio je totalni životni zaokret. Dao je otkaz u Komediji i zaposlio se – kao kuhar. Nakon svega, vratio se glumi, a od nove sezone gledamo ga i u seriji Nove TV – “Kumovi“. Ovo mu je zapravo prva ovakva uloga u TV seriji.

Na setu s prijateljicom

– Prva mi je to tako velika uloga po broju dana snimanja. Ma prvo mi je bio šok kada sam došao u studio pokupiti sve tekstove koje snimam, tj. koje ću trebati nekako memorirati. Ali snalaženje je prošlo i više nego dobro jer sam imao sreće da sam upao u genijalnu ekipu i još su svi uhodani od prve sezone. Tako da su svi bili susretljivi i puni podrške – kaže Ivan kojemu je najveća podrška bila glumica Marina Redžepović koja igra ulogu revizorice Šime i njegove djevojke.

FOTO: NOVA TV

– Marina i ja se već dugo poznajemo i nekako smo se još davno kad smo se upoznali međusobno bez ikakva razloga počeli međusobno zvati kum i kuma. Tako da nam je jako zabavno da su kum i kuma u “Kumovima” – kaže Ivan koji ima iskustva i u glavnim ulogama, a jednu takvu imao je u filmu “Sveta obitelj” gdje je utjelovio Ivu. – To mi je bilo genijalno iskustvo i zahtjevan zadatak pred koji me postavila redateljica Vlatka Vorkapić. Hvala joj na ulozi Ive kojeg su Slavica Šnur i ona raspisale u scenarij jer je to lice koje bi svaki glumac poželio igrati. Barem se meni tako čini – kaže. Premijera bi mu trebala biti ove godine. A što ga više ispunjava, sada nakon što je probao i televiziju i film?

– Sve mi odgovara. Kao i u sportu. Nekad vam više paše da trčite, nekad da plivate, nekad da se samo rastežete. Svaki taj medij ima svojih čari. Nekad više volim kameru jer kada jednom snimite scenu, gotovo je, ne morate svaki dan, kao u kazalištu, smišljati što biste još mogli danas napraviti. Ali zato kada je film jednom montiran, nema popravljanja ako niste zadovoljni, dok u kazalištu možete iz predstave u predstavu prepraviti neke stvari kojima jučer niste bili zadovoljni – pojašnjava. Glumac je to kojeg gluma jako usrećuje, baš zato mu je odluka o otkazu 2019. bila jako teška.

– Bila je to za mene godina velikih preokreta. Nisam imao problema s Komedijom, već sam samo imao želju za nekom promjenom u tom trenutku i da malo odem iz Hrvatske. Bilo je to sad ili nikad. Jedinstvena prilika da se pokušam snaći u nekom novom okruženju, gradu, državi. Na pitanje što bi promijenio u kazalištu, Ivan odgovara:

– Kad ste mlađi, osjećate pritisak da nešto stalno morate mijenjati da se poboljša, da bude bolja budućnost vaše profesije. Sada više nisam toliko opterećen kako da se stvari poboljšavaju, više se trudim svoj posao raditi kako treba. Ali da, puno je tu stvari koje treba promijeniti. U svakom slučaju, trebalo bi i kazalištima i filmašima dati više novca. Za početak. Mislim da naš narod nije svjestan koliko je važna kultura i koliko pridonosi razvoju države u svakom smislu – naglašava.

Zbog toga su “slobodnjaci” prisiljeni raditi i stvari koje ne žele. Ipak, naučio je da nekada i projekti koje baš i ne želi raditi, na kraju ispune njegova očekivanja. U svakom slučaju, nije problema imao sa samom Komedijom, a dokaz tome je što trenutačno tamo radi predstavu “Velo misto” u režiji Marine Pejnović.

Iz glume u kuhinju

A u stanci od glume najviše je radio u Londonu.

– Gotovo godinu dana. Pa me korona zadesila usred Londona. Nadao sam se da neće dugo potrajati, ali je potrajala. U svakom slučaju, to mi je bilo neprocjenjivo iskustvo i prilika da naučim nove vještine i radim u novom okruženju, a i da vidim što želim sa sobom – kaže. Od rada u londonskim kuhinjama shvatio je kolika je čast baviti se glumom i živjeti od nje.

– Gluma je uvijek bila i ostala moja prva ljubav. Znao sam da ću se vratiti glumi. Ali eto, trebala mi je stanka od te silne ljubavi – ističe. Sada zbog čestih cjelodnevnih snimanja uglavnom jede u “Woltovoj kuhinji”, a on kuha samo vikendom, i to mu, kaže, dođe kao meditacija. Za Čuićevu nikad bolju glumačku formu zaslužan je i trening joge, te kalistenike – skup vježbi na otvorenom. – U koroni sam to radio svaki dan. I tako je ostalo do danas. Postalo mi je dio svakodnevice, kao što moram jesti i spavati, tako sada moram i vježbati – pojašnjava glumac koji već godinama, zbog djevojke koja živi u Ljubljani, živi na relaciji Sesvete – Ljubljana. No to mu, kaže, nije problem, pogotovo sada nakon ukidanja graničnog prijelaza i uvođenja eura., piše večernji list