ODRŽAN STRUČNI SKUP UPRAVNIH ODJELA ZA PROSTORNO UREĐENJE I GRADITELJSTVO…

ODRŽAN STRUČNI SKUP UPRAVNIH ODJELA ZA PROSTORNO UREĐENJE I GRADITELJSTVO…

Stručni skup Upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo održan je danas u Slavonskom Brodu u Velikoj vijećnici Županijske uprave, u organizaciji Radne skupine za graditeljstvo Hrvatske zajednice županija i Brodsko-posavske županije.

Cilj stručnog skupa je povezivanje županijskih upravnih odjela u čijem je djelokrugu izdavanje akata iz područja prostornog uređenja i gradnje radi razmjene dobre prakse i postizanja veće efikasnosti u rješavanju istih. Uz predsjednika Hrvatske zajednice županija, župana Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijela Marušića, sudjelovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, kao i ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić.

Uvodno je župan Marušić istaknuo važnost međužupanijske suradnje kao jednu od primarnih zadaća Hrvatske zajednice županija. „Razmjena iskustava predstavlja trajne vrijednosti za dobrobit svih hrvatskih županija, posebice uzimajući u obzir njihove različitosti“, rekao je.

Župan Stričak najavio je da Varaždinska županija priprema veliki projekt za proglašenje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljske gore parkom prirode. „Kada govorimo o gospodarenju prostorom, potrebno je pronaći prihvatljiv model prema kojemu svi stanovnici mogu koristiti prostor, ali s druge strane, zaštititi ga tako da taj okoliš predamo budućim naraštajima“.

Stručni skup jedan je od prvih koraka poduzetih prema povezivanju odjela kako bi se razmjenom iskustava, definiranjem otvorenih pitanja donijeli zaključci o rješavanju istih, a s ciljem ujednačavanja prakse u postupcima izdavanja dozvola iz područja prostornog uređenja i gradnje na području cijele Hrvatske.

Obrađene su neke važne teme za službenike koji rade na izdavanju akata, ali i za investitore po čijim se zahtjevima rješava. Voditelj Radne skupine za graditeljstvo Mario Sambolec predstavio je prisutnima ideju i cilj koji nastoji postići povezivanjem na ovaj način, kao i temu razvrstavanja građevina u skupine te prijedlog za otvaranje novog roka za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada.

1.siječnja 2022. godine stupio je na snagu Pravilnik o načinu provedbe stručnog nadzora građenja, uvjetima i načinu vođenja građevinskog dnevnika te o sadržaju završnog izvješća nadzornog inženjera (Narodne novine, br. 131/2021) od kada je obvezno i vođenje e-Građevinskog dnevnika. O toj temi govorio je doc.dr.sc. Matija Orešković, dipl.ing.građ. docent Sveučilišta Sjever, Odjela za graditeljstvo koji je prisutnima prezentirao proces otvaranja i vođenja e-Građevinskog dnevnika kako od strane nadzornog inženjera tako i od strane izvođača.

Ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Bojan Linardić obratio se sudionicima Skupa sa temom Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU). ISPU je državni interoperabilni i multiplatformni sustav za unos, verifikaciju, javnu objavu i razmjenu prostornih podataka, a prisutnima su predstavljene prednosti i mogućnosti rada u istome. Ravnatelj je prisutnima predstavio glavne aktivnosti Ministarstva. Za kraj je održana prezentacija na temu „Problematika suradnje projektanata i službenika u postupcima izdavanja dozvola“ koju je održao doc.dr.sc. Matija Orešković, dipl.ing. koji je predstavio drugu stranu viđenja postupka izdavanja akata za gradnju.

ms/dm