Popularne namirnice koje mnogi jedu mogle bi vam povećati krvni tlak za 17%

Popularne namirnice koje mnogi jedu mogle bi vam povećati krvni tlak za 17%

Zabrinjavajuć je podatak da ono što unosite u svoje tijelo može pokrenuti ovo tiho stanje.

Visoki krvni tlak, ili hipertenzija, odskočna je daska za ozbiljne zdravstvene probleme poput srčanog i moždanog udara. Zabrinjavajuć je podatak da ono što unosite u svoje tijelo može pokrenuti ovo tiho stanje. Iako meso može biti dio zdrave prehrane, određena vrsta mesa koju mnogi vole mogla biovećati vaš krvni tlak, piše Express.

Od govedine do svinjetine, crveno meso je prepuno proteina, vitamina i minerala, što mu omogućuje da čini dio uravnotežene prehrane, prema NHS-u. Iako bi vaša zaliha željeza i proteina mogla biti zadovoljavajuća kada jedete ovu vrstu mesa, način na koji je pripremljeno to meso je bitan.

Nažalost, mnogima omiljeni klasici poput kobasica, slanine i šunke mogu predstavljati rizik za vaš visoki krvni tlak. Prema Blood Pressure UK, ove tri glavne namirnice imaju “posebno visok sadržaj soli”, što znači da biste ih trebali “pokušati izbjegavati”.

I istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition pokazalo da prerađeno crveno meso može povećati vaš krvni tlak za 17 posto. Studija je pratila 44.616 Francuskinja bez bolesti koje su dobile upute da ispune upitnik o prehrani. Nalazi su otkrili da su oni koji su jeli pet ili više porcija prerađenog crvenog mesa tjedno imali 17 posto veću stopu hipertenzije. Jedna porcija je klasificirana kao 50 grama.

Što je još gore, istraživanje u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition pokazalo je da samo 50 grama prerađenog mesa pojedenog dnevno može biti dovoljno da poveća rizik. Razlog zašto namirnice poput kobasica, šunke i slanine mogu povećati vaš tlak svodi se na njihov sadržaj soli. Smatra se “najvećim pojedinačnim” uzrokom hipertenzije, a ” lukavost soli” je u tome što pomaže u zadržavanja vode, objašnjava Blood Pressure UK.

Ovaj uobičajen začin tjera vaše tijelo da zadržava vodu, što stavlja dodatnu vodu u vašu krv i stvara dodatni pritisak na vaše arterije – a to su idealni uvjeti za hipertenziju. Osim toga, ako su vam razine visokog krvnog tlaka već u crvenoj zoni, sol može pogoršati ovaj problem. Srećom, smanjenje potrošnje popularnog sastojka jedan je od najjednostavnijih načina snižavanja krvnog tlaka, savjetuje ova organizacija.

“I to će se vrlo brzo početi mijenjati, čak i za nekoliko tjedana”, navodi Blood Pressure UK.

NHS objašnjava da ne biste trebali unositi više od šest grama soli dnevno, što predstavlja 2,4 grama natrija. Kako biste pripazili na unos soli, preporučuje se da gledate etikete hrane u trgovini i izbjegavate hranu s visokim udjelom soli, točnije 1,5 grama ili više na 100 grama hrane.

“To ne znači da se morate potpuno odreći crvenog i prerađenog mesa, zdrava prehrana ne ovisi o jednoj hrani ili nutrijentima”, dodala je Victoria Taylor, iz British Heart Foundationa.

Proučite svoju prehranu kao cjelinu kako biste postigli pravu ravnotežu. “Mediteranska prehrana povezana je s nižim rizikom od srčanih bolesti i uključuje samo male količine crvenog i prerađenog mesa, više se fokusirajući na proteine biljnog podrijetla kao što su leća, orašasti plodovi i sjemenke te riba, kao i uključuje puno voća, povrća i cjelovite žitarice”.

Trenutna Vladina preporuka je da svoj unos crvenog i prerađenog mesa održite na 70 grama ili manje dnevno, prenosi poslovni.hr