Žena koja je na keto dijeti izgubila 54 kilograma upozorava: ”Izbjegavajte je”

Žena koja je na keto dijeti izgubila 54 kilograma upozorava: ”Izbjegavajte je”

Jennifer Still krenula je na keto dijetu 2018. godine, a kako je ispričala za Insider, u samo godinu dana skinula je nevjerojatnih 54 kilograma. Iako je uspjela u svojoj namjeri da smršavi, otkrila je da joj je žao jer se suočila s neugodnim posljedicama i nuspojavama. Kako bi upozorila ostale koji možda razmišljaju o ovoj dijeti, podijelila je svoje iskustvo. Prvo što je primijetila bilo je opsesivno praćenje kalorija.

”Kada pokušavate smršavjeti, važno je ostati u kalorijskom deficitu – kada je broj unesenih kalorija manji od kalorija koje tijelo sagorijeva za obavljanje dnevnih funkcija. Tijekom keto dijete počela sam opsesivno pratiti kalorije, što je u potpunosti preuzelo moj način života. Došla sam do točke u kojoj bih se uznemirila ako bih pojela nekoliko kalorija previše, čak i ako je sama hrana koju sam konzumirala bila relativno zdrava”, otkrila je Jennifer.

Keto dijeta promijenila je njezin način života – i to nagore
Osim toga, počela se loše osjećati svaki put kad bi pojela hranu koja sadrži ugljikohidrate. ”Ako bih prekoračila svojih 20 grama ugljikohidrata dnevno, to mi je doslovno uništilo cijeli dan. Naime, većina ketogenih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti ne preporučuje prekoračenje 20 grama ugljikohidrata dnevno što ostavlja vrlo malo mjesta za bilo što osim nekoliko porcija povrća. Nikako ne možete jesti krumpir, rižu, kruh ili tjesteninu. Ako bih kojim slučajem premašila dozvoljenu brojku, osjećala sam se loše, depresivno i bezvoljno”, objašnjava.

Još jedna od nuspojava koje su se pojavile tijekom držanja ove dijete bilo je prejedanje. ”S obzirom na to da je keto dijeta vrlo restriktivna, bilo bi mi dobro neko vrijeme, a onda bih se počela prejedati jer mi je nedostajalo određenih namirnica. No, umjesto da pojedem nekoliko zalogaja, počela sam pretjerivati i prejedati se sve dok mi nije postalo loše. Ovo možda nije problem za ljude koji nikad nisu imali problema s prejedanjem, ali meni je samo saznanje da nešto ne mogu jesti takvu hranu učinilo još primamljivijom”, priznala je.

Susrela se s nedostatkom vitamina i minerala
S obzirom na to da se odricala velikog broja namirnica, Jennifer se susrela i s problemom nedostatka vitamina i minerala što je utjecalo na njezino zdravlje.

”Konzumiranje manje od 20 grama ugljikohidrata dnevno ozbiljno ograničava vaš izbor prehrane. Nisam smjela jesti slatki krumpir, butternut tikvu, smeđu rižu, kvinoju, banane, zobene pahuljice, grah i mnoge druge ukusne namirnice za koje je dokazano da su itekako korisne za zdravlje, ali u keto dijeti nisu dozvoljene. To je rezultiralo nedostatkom vitamina, minerala i ostalih nutrijenata koje ova hrana donosi. Osjećala sam se loše”, dodala je.

Keto dijeta proglašena je jednom od najgorih
Unatoč brojnim zagovornicima ove dijete, keto režim prehrane zapravo je nedavno proglašen jednim od najgorih. Stručnjaci su upozorili da je keto dijeta nutricionistički nepotpuna i sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike. Osim što brani konzumiranje namirnica bogatih nutritivnim vrijednostima, visok sadržaj zasićenih masti također je zabrinuo liječnike.

Ketogena dijeta također može biti vrlo opasna za ljude s teškim dijabetesom, bolestima bubrega i srčanim bolestima. Istraživanje iz 2020. godine otkrilo je da je ova dijeta također povezana s povećanim rizikom od ozljeda kostiju kod sportaša.

Ova dijeta također može biti opasna za ljude kojima prijeti poremećaj prehrane jer zbog svojih restrikcija potiče tjeskobu, prejedanje i samo još veće debljanje, piše index.hr