Koliko boja vidite na ovoj slici? Ova optička varka izazvala je raspravu na društvenim mrežama…

Koliko boja vidite na ovoj slici? Ova optička varka izazvala je raspravu na društvenim mrežama…

Broj boja koji vidite najviše ovisi o ekranu uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je riječ o smart phoneu, prijenosnom ili stolnom računalu, pa najviše ovisi o svjetlu i ‘moodu’ ekrana, kao i osvjetljenju u prostoriji

Kad je korisnik @YOONlKITTY na Twitteru podijelio sliku s više nijansi ljubičaste boje i pitao druge koliko boja na njoj vide, sigurno nije pomislio da će pokrenuti viralnu lavinu s tisućama i tisućama komentara.

Riječ je o takozvanoj ‘Mach Bands iluziji’ nazvanoj po fizičaru koji je primijetio da mozak zbunjuje naglašeni kontrast na mjestu prijelaza boje u drugu nijansu – pa na skali boja netko vidi njih 20, a drugi samo tri.

Osim toga, mrežnica oka svakome drugačije ‘snimi’ sliku, a na broj boja koji vidimo bitno utječu i vanjski čimbenici poput npr. loma svijetla na ekranu uređaja koji koristimo.

– Broj boja koji vidite najviše ovisi o ekranu uređaja s kojeg gledate sliku; bilo da je riječ o smart phoneu, prijenosnom ili stolnom računalu – objasnio je Twitter korisnik i dodao da će ‘taj broj najviše zato ovisiti o svjetlu i ‘moodu’ ekrana, kao i o svjetlu u prostoriji. 

– Ja ih vidim 11 – rekao je drugi korisnik i dodao kako ‘uspjeh’ u rješavanju ovog zadatka ovisi i o tome kakav nam je vid, pa će starije osobe vjerojatno vidjeti manje boja bez obzira na grafiku monitora. Na njega se nadovezao i jedan 76-godišnjak koji je komentirao da ‘usprkos godinama vidi 13 boja’, dok neki puno mlađi vide tri ili četiri, a muškarci su u svojim komentarima općenito navodili manji broj boja nego žene. – Dokazano je da muškarci slabije vide razlike u nijansama boja – komentirao je jedan korisnik i dodao da ‘oni češće pate od daltonizma (poremećaja prepoznavanja boja), ali da su zato bolji u uočavanju detalja u pokretnim slikama, što je našim daljim muškim precima bila velika prednost u lovu, prenosi Metro.uk, piše vecernji.hr.